Ne kadar doğru söylemiş atalarımız. “Meyve veren ağaç taşlanır “ diye bir atasözümüz var. Çok çeşitli manalara gelse de ağırlıklı olarak “üreten kişilerin, haksız şekilde eleştirilmesi” olarak değerlendirilmektedir.
Ağaç nihayetinde topraktan beslenir, daha sonra mevsimine göre de meyvesini verir. Bu meyveler de tüketilir. Ağacın meyve vermesi bir çok ağacın doğası gereğidir. Bu konunun uzmanı olmamakla birlikte her ağaç da kendi özelliğine göre doğaya bir ürün sunuyordur kanaatindeyim.
Bu Atasözü, gözlemlere dayanarak söylenmiş ve öğüt verici nitelikte. Anlamlı değildir, demiyorum. Uzun zamandır düşünüyorum. Bilgili, başarılı ve yaptığı her işte güzel sonuçlar alan kişiler aşırı kıskanılıp laf atılınca bu atasözü sık kullanılır. Sen üretmeye devam et. Taş atsınlar. Kolunu kırsınlar. Dalını kırsınlar. Sen sesini çıkarma. Sus. Yaptığın işlerle cevabını ver. Kızma hemen… Meyve verdiğin için taşlanıyorsun. Sakın Vazgeçme! Bak diğer ağaç taşlanıyor mu?
Yahu neden taşlıyorsunuz güzelim ağacı, diyen yoktur…………..
Sıradan, üretmeyen insanlarla uğraşan kişiler pek çıkmaz. Toplumda bir yer edinmiş, başarılı kişiler kolay hedef olur; saldırı ve gereksiz eleştirilere maruz kalır. Çünkü pozisyonu kimilerinin hasetlik, fitnelik duygularının artmasına neden olur..
Doğa Kanunu ile birlikte değerlendirdiğimiz de “ağacın meyve vermesi, doğa kanunudur” diyebiliriz.
Biz konuyu Atasözümüz çerçevesinde inceleyecek olursak;
İnsanların bir şeyleri kendi güç ve imkanları (çapı) ölçüsünde üretmesi ve bunu topluma (doğaya) sunması gayet doğaldır. Bu noktaya kadar bir sorun olduğu kanaatinde değilim.
Meyve veren ağaca muhtemelen “ O ağaca yetişemeyenlerin” meyveye ulaşmak için uyguladıkları bir metoddur.
Konuyu özetle üreten insan ve doğa ile ilişkilendirdiğimizde; ağaç üzerinde bulunduğu topraktan aldığı gıdalarla, suyla ve diğer etmenlerle yaşamına devam eder. Bulunduğu toprağın özelliği, iklim ve diğer şartlar meyvenin özelliğini (genel olarak kalite diyebiliriz) belirler. Meyve ne kadar güzel olursa albenisi o kadar fazla olacaktır.
Ağaçlar ne kadar güzel olursa meyve de o kadar güzel olacaktır. Ağaçların güzel olmasın da toprağın önemi yadsınamaz.
Güzel meyve veren ağaçlar taşlandığı zaman belki dalları kırılır ama o güzel MEYVELER üretmeye devam eder. İnsanoğlu olarak “güzel meyveler” ürettiğimiz de o meyveye ulaşmak adına taşlanacağımızı unutmamalıyız. Ancak bu güzel meyveler (eserler/işler) üretmememize engel olmamalıdır.