Eskiden sadece gazeteler vardı. Daha sonra radyo girdi hayatımıza, devamında ise televizyon. Bugün internet ve buna bağlı olarak hızlı bir iletişim teknolojisiyle yaşıyoruz.
Ve bütün bunlara medya diyoruz.
Yazılısı var, görseli var, işitseli var; akıl almayacak bir haberleşme çağı yaşıyoruz.
Belli bir yaşın üzerine erişenler için gazetelerin tadı, dokusu ve o kâğıt kokusu bambaşka bir şeydir. Onun yerini bir teknoloji dolduramıyor.
Ancak bununla ilgili ülkemizin çok çarpıcı da gerçekleri var.
Geçtiğimiz haftaların birisinde Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi'nde bir etkinlik hayata geçirildi.
Tirebolulu gazeteci, radyocu, spor yazarı ve televizyon yorumcusu, öğretim görevlisi, 1997 yılında gazeteciliğe başlayan ve halen A Spor'da yorumculuk yapan Haldun Domaç Medyada Yeni Ufuklar başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
İletişim fakültesi öğrencilerinin can kulağıyla izlediği sunumda önce gazetelerin bugünkü durumu rakamlarla ortaya konuldu. Bizler de notlar aldık.
Atatürk'ün “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufku görmesi kâfi değildir.
Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi lazımdır” sözüyle sunuma başladı Haldun Domaç ve 83 milyonluk ülkemizde tüm gazetelerin toplam baskı sayısının 1 milyon 735 bin odlunu söyledi. İki bin bile değil. Bu rakam 2000 yılında 4 milyon, 2006 yılında 6 milyon.
Türkiye gazete baskı sayısında 1980 yılına dönmüş.
Ülkemizde resmi ilan yayınlama hakkı olan gazete sayısı 2018 yılı itibariyle 1116 olarak kayıtlara geçmiş. Toplam çalışan sayısı ise 8 bin 683. Haldun Domaç başka rakamlarda verdi sunumunda. Bu çalışanların 5957 si erkek, 2726 sı kadın. 3667 sarı basın kartı var ve bunların 1572 si İstanbul'da.
Haldun Domaç bir ilçede, yani Tirebolu'da bir iletişim fakültesi olmasını çok önemsiyor. 2020 verilerine göre Türkiye'de 37 si devlet, 33 ü vakıf üniversitelerinde olmak üzere toplamda 70 iletişim fakültesi var. Her yıl binlerce mezun veriyor ve yine binlerce iletişim fakültesi mezunu eğitimini aldığı işi yapamıyor.
Çünkü çalışanların 1370 tanesi iletişim fakültesi mezunu. 2669 çalışan başka fakültelerden mezun. 4807 ilköğretim ve lise mezunu var. Bunlara alaylı deniliyor.
Bir de konunun Internet boyutu var. 2021 rakamlarına göre hanelerin yüzde 92 sinde Internet erişim imkânı var. Bireylerin erkeklerde yüzde 87.7 si, kadınların yüzde 77.5 i internet kullanıyor.
Günlük 200 dakikanın üzerinde televizyon seyrediyor bu ülkenin insanları.
Çeşitli internet sitelerinin gazete türü haberler yayınladığını ancak bunların abonelik şartı koyduğunu söyleyen emektar gazeteci iletişim fakültelerinin artık bu dalların dışında farklı alanlarda çalışabileceğini kaydediyor.
Bu alanları da şöyle sıralıyor: Gazeteler, radyo kuruluşları, televizyon kanalları, haber ajansları, film yapık şirketleri, dijital ajanslar, reklam ajansları, spor kulüpleri ve kurumsal firmalar… Buralarda öne çıkan işler ise; video editörlüğü, montaj ve kurgu elemanlığı, web tasarım uzmanlığı, yazılı ve görsel medya editörlüğü gibi sıralanıyor.
İletişim fakültesi öğrencilerine; en az bir tane lisan öğrenin, mümkünse ulusal bir basın kuruluşunda staj yapın, haber ve senaryo yazın, fotoğraf çekmeyi ve seçmeyi öğrenin, montaj programlarını öğrenin, sertifika programlarına katılın ve ilgilendiğiniz alanda okuyun gibi tavsiyeleri de oldu Haldun Domaç'ın.
Ve sunum sonunda gazetecilik ve televizyonculukla ilgili anılarını topladığı Böyle Tesadüf Olmaz isimli kitabını imzaladı.
Her şeye rağmen geçen hafta 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü de kutlandı. Bugün dolayısıyla ilimizde ve ilçelerimizde gazetecilik yapan arkadaşlarımızı hatırlayan Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu'na, CHP Görele İlçe Başkanı Salih Zeki Bayram'a ve Görele Belediye Başkanı Tolga Erener'e teşekkür ediyoruz.