Yerel yöneticiler hayata geçirdikleri farklı etkinliklerle kalıcı olabilirler. Bu etkinliklerin kültürel ağırlıklı olmaları kalıcılığı pekiştiren bir özelliktir.
Yönettiği şehrin çöpünü toplamayan, suyunun sürekli akışını sağlamayan, yapılaşma faaliyetlerini denetlemeyen, çarşı pazarı kontrol etmeyen, kaldırım bordürlerini boyamayan, iş yeri açılışına gitmeyen, düğünlerde cenazelerde yer almayan başkanı mı olur?
Ama önemli olan o şehre damgasını vuracak farklı bir etkinlik yapmaktır.
Giresun Belediyesi kültürel boyutuyla kalıcılık sağlayan bir etkinliğe imza atıyor. İlkini 2019 yılında açtığı kitap fuarının 2. sini hayata geçirdi bu yıl da. Geçen yıl salgın nedeniyle açılamayan kitap fuarı 2021 yılının 11-19 Aralık tarihleri arasında açıldı.
Bu fuara geçmeden önce yerel yöneticilerin kültürel etkinliklerle kalıcı olmasına bir örnek vermek istiyorum.
Geçmişte Giresun Belediye Başkanlığı yapan rahmetli Mehmet Larçın'ın şehirde gerçekleştirdiği iki sempozyum ve bunların sonrasında yayınlanan iki eser Mehmet Larçın'ın Giresun'a yaptığı en önemli ve en kalıcı bir hizmettir.
1996 yılının 24- 25 Mayıs tarihlerinde Giresun Belediyesi öncülüğünde yapılan Giresun Tarih Sempozyumu ve bu sempozyuma sunulan bildirilerin daha sonra Giresun Belediyesi tarafından kitap olarak basılması ilimiz için önemli bir kültür faaliyetidir.
Bundan iki yıl sonra 1998 yılı 30- 31 Mayıs tarihleri arasında Giresun'da yapılan Kültür Sempozyumu ve konuşma metinlerinin kitap olarak yayınlanması kültürel faaliyetlerin ikinci halkasını oluşturmaktadır.
Bunları kayda geçtikten sonra Giresun'da ikincisi düzenlenen kitap fuarına geçebiliriz. Bu fuar Giresun Belediyesi'nin ve Başkan Şenlikoğlu'nun kalıcı eserlerinden birisi olarak hafızalarda kalacaktır.
Şehirde bir şenlik havası var sanki
Giresunlu böyle bir atmosferi özlemiş izlenimi ediniyorsunuz.
Ziyaretçilerin ne kadar kitap satın aldığını bilmemekle birlikte yoğun bir ilginin olduğunu söyleyebiliriz. Kitap kokusu insanları fuara çekmiş gibi görünüyor. Fuar alanı çok sayıda insanın uğrak yeri olmuş.
Okullardan sınıf halinde gelenler var. Her yaştan Giresunlu kitap fuarının havasını solumak üzere Gümrük Binası'nın geniş salonunu doldurmuş.
Giresun 2. Kitap Fuarı'na 75 yayınevi katılmış.
İl dışından 21 ulusal yazar yer almış kitap fuarında.
Söyleşiler ve konferanslar da var fuar programı kapsamında.
Çok önemli bir özellik ise Giresunlu şair ve yazarlara özel bir bölüm ayrılması. Bu bölüm ilk fuarda da vardı.
Fuara 45 Giresunlu şair ve yazar katıldı. Eser sahibi şair ve yazarlar kendilerine ayrılan süre içinde kitaplarını sergilediler ve okuyucuları adına kitaplarını imzaladılar. Her yazar için ayrılan bir saatlik zaman diliminin yetersizliği eleştiri konusu olsa da Giresunluların kendi yazar ve şairi tanıması açısından önemli bir gelişme olarak tanımlandı.
Dahası, Giresun Belediyesi'nin yine bir kültür hizmeti olarak fuara davet ettikleri şair ve yazarları bir organizasyonla bir araya getirip tanışmalarını sağlaması gündeme geldi.
Yine çok konuşulan bir başka konu ise Giresunlu yazarlara ayrılan bölümün küçük olmasıydı. Bu konuları gelecek fuarlar için yeniden değerlendireceklerini düşünüyorum.
Salon geniş, ferah ve aydınlıktı. Gerek yayınevleri ve gerekse yazarlar açısından katılım oldukça iyiydi. Bu etkinlik Giresun için sosyal ve kültürel bir nefes olmuş gibiydi.
Fuar sonuçlarını Giresun Belediyesi de değerlendirecek ve gördüğü ilgiye bağlı olarak bunun sürekliliğini düşünecektir. Bu fuarın kitap satışları açısından değerlendirilmesinin yapılması ayrı bir konu olsa da kültürel açıdan maksat hâsıl olmuştur diyebiliriz.
Giresun Belediyesi'ne, Başkan Şenlikoğlu'na ve emeği geçen herkese teşekkürler.