Basın bir milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve irşatta, bir millete muhtaç olduğu fikri gıdayı vermekte, hulasa bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir. Mustafa Kemal ATATÜRK
Bazı günler vardır, özelleştirilir ve özelliği olan günde tekrar anılması için etkinlikler düzenlenir. Biz gazeteciler içinde “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” de bu özel günlerden biridir. Aslında her ne kadar sağlık sorunlarım nedeniyle çok sevdiğim meslek olan gazeteciliği aktif olarak yapamadığımdan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü belki de benim için sayılmaz aslında… Ne dersiniz? Öncelikle bu özel günümüzde sağlık sorunlarım nedeniyle çok sevdiğim meslek olan gazeteciliği aktif olarak yapamasam da 1 gün önceden günümü kutlayan ilçe esnafımız adaşım Serdar Şahin’e “10 Ocak gazeteciler ve Haber uçuranların günü kutlu olsun. Koşullara aldırmadan, her daim gerçeklerin peşinde olan ve insanlara hak ettikleri bilgiyi en doğru şekilde sunan gazetecilerin günü kutlu olsun” bu mesajından dolayı çok teşekkür ediyorum.
Gazetecinin haber verme, halkın haber alma hakkı, demokrasi için olmazsa olmaz koşuldur. Basın ve ifade özgürlüğünün olmadığı toplumlarda özgürlük de yoktur.
Gazetecilik bir milletin sesi olmaktır. Bir milletin haber alma, öğrenme, bilgilenme hürriyetine hizmet etmektir. Bu bağlamda Türk Milletinin sesi olan, gerçekleri tarafsız bir şekilde millete ulaştırmak için mücadele eden, bu uğurda çaba sarfeden, bunu en büyük vazifesi bilen basın mensuplarının yürütmüş oldukları mücadele önemlidir. Ülkemizin zorlu anlar yaşadığı özellikle bu günlerde bu mücadelenin gazeteciler tarafından bir vazife şuuruyla yapılması oldukça kıymetlidir. 212 Sayılı Basın Kanunundaki ilgili yasanın yürürlüğe girişinin yıl dönümü olarak 1961 yılından beri her 10 Ocak '' Çalışan Gazeteciler Günü '' olarak kutlanmaktadır. Basın sektöründeki çalışanların haklarının yasal olarak güvence altına alınarak kanunla yürürlüğe girmesiyle birlikte sosyal ve yasal hükümler içeren birçok hak 10 Ocak 1961'de çıkarılan bu yasayla çalışan gazetecilere önemli haklar tanımlanmıştır. Gazetecilik mesleğini icra edenler bu bağlamda gazeteciliğin temel ilkeleri doğrultusunda tarafsız, doğru, sorumlu bir gazetecilik anlayışıyla meslek hayatını tüm zorluklarına göğüs gererek yerine getirmeye devam etmiştir. Gazeteler, toplumun içinde yer almış toplumsal sistem içerisinde olmazsa olmaz çok önemli bir yer edinmiş kurumdur. Haber vermek, bilgilendirmek, organize etmek, doğru yolu göstermek, her türlü sosyal, ekonomik, kültürel ögelerin gelişmelerinden haberdar etmek, bir toplumsal mekanizmada çok önemli bir işlev gördüğünün kanıtıdır. Demokrasinin en önemli ve olmazsa olmaz temel taşlarından biri olan basın, gazetecilik mesleğinin gelenekleri ve ahlaki ilkeleri doğrultusunda herkesin bilgi edinme, haber alma, gerçekleri öğrenme hakkını bir aracı olarak yazılı ve görsel olarak yerine getirme ve bir millet için önemli bir hususu tüm zorluklarına rağmen ifa etmektedir. Günümüzde her ne kadar bağımsızlıklardan söz edemezken yine de görevini tarafsız, özgür, ilkeli ve basın ahlaklarına uyarak fedakarca gece gündüz, yaz kış demeden korkusuzca insanlara haber ve bilgi akışını sağlayan, zor şartlarda emeğinin karşılığını alamadan fedakarca çalışan görevinin halkı bilinçlendirmek olduğunu bilen ve bu uğurda mücadele eden ülkemizin ve ilçemizin sorunlarını kamuoyuna aktaran tüm çalışan emek veren meslektaşlarımızın meslek hayatlarında kolaylıklar diler, bu uğurda hayatını kaybeden kalemleri saygıyla anıyor, uğruna hayatını hiçe sayıp hapis yatmayı dahi göze alan bağımsız gazetecileri yürekten kutluyorum. Tarafsızlıktan ve doğruluktan yana olan basın mensupları olarak doğru ve tarafsız bilgi veren, gazete yöneticileri, muhabirleri, köşe yazarları, baskı işleri sorumluları ve basın sektörünün tüm çalışanlarının ve meslektaşlarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlar, aileleri ile birlikte sağlıklı mutlu günler dilerim.