Geçtiğimiz hafta ilimizde kitap fuarlarının açıldığı bir dönem olarak kayıtlara geçti. Görele ve Giresun Belediyeleri şair ve yazarlarla okuyucularını bir araya getiren kitap fuarları açtılar. Temmuz ayı sonu ve Ağustos ayı başında da Espiye ve Tirebolu Belediyeleri kitap fuarları açmışlardı.
İlçe belediyeleri için ilk olan bu etkinlikler Giresun Belediyesi için 3. organizasyon olarak gerçekleşti. Okuma adına çok önemli çalışmalar bunlar. İlin ve ilçelerin bu tür kültürel etkinliklerle öne çıkmasını önemsiyoruz.
Burada yeri gelmişken Görele Belediyesi'ne ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Görele Belediyesi 20 den fazla kitabın basımı gerçekleştirerek belediyecilik adına çok önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Sırada basılmayı bekleyen çok sayıda kitap var. Bu eserler de Görele Belediyesi Kültür Yayınları arasında sırayla okuyucuyla buluşacaklar.
Görele 1. Kitap Fuarı 19- 23 Ekim tarihleri arasında Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde açıldı. Bu fuara sadece Giresunlu şair ve yazarlar katıldı. Katılımcılar için süre ve stant kısıtlaması yoktu. Her şair ve yazar fuar süresince salonda yer alarak okuyucularıyla buluşup kitabını imzaladı ve söyleşiler yaptı.
Açılışa Görele Kaymakamı, Belediye Başkanı, daire müdürleri, siyasi parti ilçe temsilcileri, öğrenciler ve halk katıldı. İlgi yoğundu. Sonraki günlerde kitaba ve okumaya ilgi duyan ziyaretçiler geldi kitap fuarına. Şair ve yazar anlamında katılım beklenenin üstündeydi. İlçede ilk olması bakımından halkın ilgisi o kadar yoğun değildi.
Şehir meydanında olsaydı katılım daha yoğun olurdu şeklinde görüşler dile getirildi. Açılış konuşmasında; eksiklerimizi görerek gelecek fuarlara hazırlık yapacağız diyen Belediye Başkanı Tolga Erener, katılımcıların gördükleri eksikleri bildirmelerini de rica etmişti zaten. Bu tip fuarların ayak kolayında olması ziyaretçiyi daha da artıracaktır.
Giresun Belediyesi 3. Kitap Fuarı'nı gerçekleştirdi. 22- 30 Ekim günleri arasında açık olan fuara daha çok yayınevleri ve yurt genelinde çok tanınan, aralarında Giresunlu yazarların da bulunduğu isimler katıldı. Organizasyon çok iyiydi. Limana gümrük binası olarak yapılan yapı Kültür ve Fuar Merkezi olarak hizmet veriyor.
Alan oldukça geniş ve ayrıca söyleşi salonu bulunuyor. Fuara Giresunlunun ilgisi yoğundu. Genel anlamda bir eksiklik dile getirilmedi ancak üç dönemdir eleştiri konusu olan Giresunlu yazarlarla ilgili eleştiri bu yıl da söz konusu oldu..
Giresunlu yazarların standı çok küçük ve gözden uzak bir yerde… Adeta büyüteçle arandığında bulunabilecek bir yerde ve boyutta. Özellikle bilmeyen birisi aramakla bile bulamaz. Giresun kitap fuarında Giresunlu yazarların yeri bu kadar küçük olmamalı.
Bir de süre sırlaması var ki başlı başına bir yazı konusu olabilir. Her yazara belli bir günde 1 saatlik bir süre verilmiş. Daha çantanızdan kitaplarınızı çıkartıp masanıza dizemeden süreniz doluyor deyim yerindeyse.
Daha sandalyenizi ısıtamadan kalkmanız gerekiyor.
Giresunlu yazarların standı daha geniş ve dikkat çekici olmalı. Süre daha uzun ve tanıtımlar daha kapsamlı olmalı. Şehir ve Düşünce adıyla hazırlanan bültenin arka kapağında ulusal yazarların afişi yer alırken Giresunlu yazarların afişi konulmamış.
Giresunlu yazarlar biraz görmemezlikten gelinmiş sanki. Ya da şu köşede duruversinler gibi bakılmış. Bir tür gönül almadan öteye geçilmemiş. Giresun olarak kendi şair ve yazarlarımızı biraz daha öne çıkarabilirdik.
Şimdi bunu nasıl telafi edelim derseniz; sadece Giresunlu yazarların katıldığı bir fuar düzenleyebilirsiniz. Süre sınırlaması olmaksızın yazarlarımız o fuarda yer alabilirler. Giresunlu yazarları Giresunluyla bir araya getirin ve baş başa bırakın.
Her şeye rağmen Önce Espiye sonra Tirebolu ve devamında Görele'yle Giresun'da açılan kitap fuarları amaçlarına ulaşmıştır. Katkı sağlayanlara teşekkür ederiz.
Gelecek fuarların daha kapsamlı olacağını düşünüyoruz. Kitap varsa söz bitmiştir!