Bu açıklamayı duyunca; biz daha önce de şaha kalkmıştık zaten, neden bir kere daha şaha kalkıyoruz diye sormadan edemedim. Biz zaten şahtaydık, şahtayken bir daha şaha kalkılır mı bilmiyorum!
Bizim ekonomimiz daha önce de kanatlanmıştı. Daha önce da uçuşa gelmişti. Daha önce de zirve yapmıştı, rekorlar kırmıştı.
Büyüme tavan yapmıştı. Kalkınma hızı yükselen bir grafik çiziyordu. Üç aylık büyüme rakamları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde bilmem kaç artış göstertiyordu.
Biz zaten yıllardır şahın zirvesindeydik. Yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda gül gibi geçinip gidiyorduk. Türkiye ekonomisinin şaha kalkmaya ihtiyacı mı vardı?
Yoksa insanın aklına başka şeyler geliyor; biz daha önce şaha kalkmamış olmayalım! Şaha kalktık dediklerinde şaha kalkmamış mıydık yoksa? O kadar çok şaha kalkınca insan bir anda toparlayamıyor, bağışlayın!
Şimdi başka bir endişem var, geçmişte ekonomi şaha kalktı dedikleri halde ekonomi şaha kalkmadıysa, bugün ekonomi şaha kalktı dediklerinde buna nasıl inanalım? Ya bu da geçmişte olduğu sırf laf olsun diye yapılmış bir açıklamaysa!
Ben işi çok basite indirgeyerek anlamaya çalışıyorum; geçmişte şaha kalkan bir ekonomi bugün tekrar neden şaha kalkar, ben bunu anlamaya çalışıyorum.
İki nedenle olabilir; ya kalktığı şahtan iniyor bazen ya da şaha kalktık dediklerinde şaha maha kalkmıyoruz! Şaha kalktığımızı halkıyla gururla paylaşan yönetim şahtan indiğimizde bunu halkıyla paylaşmıyor.
Bu şaha kalkışlar sanırım inişli çıkışlı bir süreç içinde oluyor. Şaha kalkınca televizyonlardan müjde veriliyor, şahtan inince yönetimden ses gelmiyor!
Ancak böyle olabilir; yoksa daha önce şaha kalkmış bir ekonominin tekrar şaha kalkması hem iksadi anlamda hem de fizik kuralları gereği pek mümkün görünmüyor. Tabi burada ekonominin şaha kalkmasının ne anlama geldiğini tartışmıyoruz.
Kime ve neye göre ekonomi şaha kalkıyor?
Dolar fiyatına göre mi asgari ücrete göre mi?
Dış satım ve dış alım rakamlarındaki makasın açılmasına göre mi mesela?
Çift haneli enflasyon rakamlarına göre mi? Emekli ve çalışanların maaşlarına göre mi?
Çarşı ve pazar tezgâhlarında sürekli değişen etiketlere göre mi?
Marketler zinciri dediğimiz büyük alış veriş merkezlerinin kâr oranlarıyla mı?
Lüks konut ve son model araba satışlarına göre mi ekonomi şaha katlı diyoruz konusuna hiç girmiyoruz. Ülkede yaşanan gelir dağılımı adaletsizliğini hiç gündeme getirmeden geçmişte tekrar tekrar şaha kalkan ekonominin bugün yeniden neden şaha kalktığını anlamaya çalışıyoruz.
Bu şaha kalkışın ülkenin her bireyine nasıl yansıdığını sorgulamadan, bu şaha kalkıştan ben ne kadar yararlanıyorum sorusunu sormadan ekonominin neden sık sık şaha kalktığını öğrenmeye çalışıyoruz.
Aslında birilerinin ülke ekonomisi şaha kalktı diye açıklama yapmalarına da gerek yok. Bu şaha kalkışı bireyler hissetmiyorsa siz istediğiniz kadar açıklama yapın, kimseyi inandıramazsınız.
Bireyler zaten hissediyorsa sizin söylemenize bile gerek kalmaz ki!
Şaha kalkış öyle bir duygudur ki o uçuş hissini duymamanız mümkün değildir. Toplumun o duyguyu hissedip hissetmediğine bakmanız yeterlidir. Ekonomik gerçekler söylemle anlam kazanamazlar, insanların yüzünden okunur.
Burada önemli olan kimlerin yüzünü okumak istediğinizdir.
Bu toplum şaha kalkışı görecek kadar deneyimlidir. O, peynir gemisinin lafla yürümediğini söyleyeli binlerce yıl oldu ve hiç yanılmadı biliyor musunuz?
Bu ülke insanına biz söylemeyince siz anlamıyorsunuz muamelesi yapmayınız!