Kemençe ve Horan Festivali’nin üçüncü günü akşamı Görele Meydanı’ndaki kalabalığı görünce bu insanların başka bir arayış içinde olduğunu düşündüm.
İnsanlar yaşadıkları şehirde bir canlılık istiyor.
Bu insanlar müzik dinlemek için toplanmış derseniz, böyle bir ortamda, bu kadar kalabalık bir alanda müzik dinlenmez.
Sevdikleri sanatçıları görmeye gelmişler derseniz, böyle bir ortam ve kalabalıkta sanatçıyı görmeleri mümkün değil.
Dondurmacıların orayla sahnenin kurulduğu hükümet konağının önünde iğne atsanız yere düşmeyecek bir kalabalık vardı. O insanları oraya şehrin canlılığı toplamıştı.
Belli ki Görele benzer etkinlikleri daha sık yaşamak istiyor.
Umulur ki ilgililer verilen mesajları almışlardır.
Bu 14. sü yapılan festivalin adı değişmiş. Kemençe ve Horan Günleri olarak yapılan şenliğin adı Uluslararası Kemençe ve Horan Festival olarak düzenlenmiş.
Festival anlamında bakarsanız geçmiş şenliklerden çok da farkı olmayan bir etkilik olarak değerlendirebiliriz. Sosyal medyada en fazla bazı sanatçıların çağrılmadığı, yerel sanatçılardan çok popüler grupların davet edildiği eleştirisi yapıldı.
Burada bunlara girmek istemiyoruz. Bu eleştiriler festival komitesinin de kulağına gitmiştir. Onların da mutlaka kendilerince nedenleri vardır.
Oturacak yer yoktu diyenler var. Festivalin yapıldığı yeri eleştirenler var. Yüksek sesle çalınan müziklerin etrafı rahatsız ettiğini; hasta, yaşlı ve çocukların düşünülmediğini dile getirenler var.
Sahnede kemençeyle ilgili çalıp söylemenin dışında bir sunum olmadığını en başından beri söyleyenlerdeniz. Böyle bir etkinlikte kemençenin kültür boyutu da öne çıkarılmalı.
Kemençenin tarihi, Görele ve kemençe bağlantısı, Görele’nin neden kemençenin doğduğu topraklar olduğu bilimsel yaklaşımlarda değerlendirilmeli ve kayda geçirilmeli.
Bir panel yapılmalı ve sunulan bildiriler kitaplaştırılmalı.
Geçmişten günümüze kemençe kültürünü taşıyan sanatçıların posterleri meydanı doldurmalıydı. Sahnede bununla ilgili bir sunum olsa da fotoğraflar meydandan görünmeyecek kadar küçüktü.
Bir de sunucunun horan yerine ısrarla horon demesi anlaşılır gibi değildi. Sahnede bile horan yazarken, elindeki kartta bile horan yazarken bunları bile okumadan sunum yapması hiç şık olmadı. Görele bunun adını koydu ve yöresinde söylendiği gibi horan diyor.
Sahne arkasında Belediye Başkanı’nın fotoğrafının bu sıklıkta gösterilmesine gerek yoktu. Her gün halkın arasında olan bir başkanın halka tanıtılıyor olmasına neden ihtiyaç duyulduğu anlaşılamadı.
Bundan önceki başkanlar da posterlerini astırıyorlardı gereksiz bir şekilde.
Yapılan etkinlikte özellikle eski kemençe sanatçıları öne çıkmalıydı.
Kemençe Park’tan meydana yapılan yürüyüşte katılım çok azdı. Göreleli Kaymakamını ve Belediye Başkanını yalnız bırakmayacaktı. Belediye başkanının mensubu olduğu siyasi parti ilçe yönetiminin dışında halkın katılımını sağlamalıydı.
Görele’de bir kültür festivali yapılmadığına göre ilçenin kültür adamları ve geçmişten günümüze ülke kültürüne emek verenlerin de bu etkinlik kapsamında anılması içeriğe dâhil edilmesi hoş bir sürpriz olurdu.
Emeği geçenlere teşekkür ederiz. Kolay değildir bu tür festivallerin üstesinden gelmek. Görele bunu başarmıştır. Eksiklerini görerek, halkın beklentilerini tespit ederek gelecek yıllarda daha eksiksiz festivaller gerçekleştirebilecektir.
En başta söylediğimize dönersek; insanlar şehirde bir canlılık istiyor.
Bir kasaba görünümünden çok bir şehir ışıltısı bekliyor. Özellikle İstanbul ve başka illerden gelen Göreleliler Görele ile gurur duymak istiyorlar. Bizden söylemesi.
Nihat Öztürk