Bunun asla enkaz devraldık edebiyatı için yapılmasını düşünmüyoruz. Mühim olan enkazdan harikalar yaratmaktır.
Bunu sırf şeffaflık adına istiyoruz. 31 Mart seçimlerinde seçmenin oyunu alarak göreve gelen her belediye başkanının bunu yapması gerekir diye düşünüyoruz.
Beklenen şu; her başkan koltuğa oturduğu gün teslim aldığı belediyenin mali durumunu halkla paylaşmalı. O il, ilçe ve belde halkı belediyesinin mali durumunu bilmeli. Artısıyla eksisiyle net bir tablo ortaya koyulmalı.
Yine bunu geçmiş dönem belediye başkanlarını kötülemek anlamında istemiyoruz.
Zaten başarılı olsaydı, halk onun hakkında olumlu düşünseydi yeniden görev verirdi.
Seçmen zaten onun ipini çekmiştir, daha nesini kötüleyeceksin!
Biz borcumuzu harcımızı bilelim istiyoruz.
Ülkemizde belediyelerin neredeyse tamamı borçlu olduğu için borcumuzu harcımızı bilelim diyoruz. Artı bütçeyle devralan varsa onlar da açıklasın.
Belediyelerin mali yapıları ticari sır falan değildir. Belediyeler birer kamu kurumu olduğu için ekonomik durumlarını halkıyla rahatlıkla paylaşabilir.
Görele Belediyesi ile ilgili en son 2014 yılında bir borç açıklanmıştı. Ondan sonra bir daha böyle bir açıklamaya tanık olmadık.
O yıl ilçemizde ilginç gelişmeler olmuştu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nden iki dönem başkanlık yapan Ertuğrul Melikoğlu, tekrar aday gösterilmeyip onun yerine aynı partiden Tolga Erener aday gösterilmiş ve bu süreçte Erener seçim çalışmalarını belediyenin borcu ekseninde sürdürerek seçimi kazanmıştı.
Belediyeyi 35 milyon borçla devraldığını sık sık dile getirmiş ve ne ilk beş yıllık görevi sonunda ne de istifasını verip ayrıldığında belediyenin ne kadar borcu olduğunu açıklamıştı. Halk arasında dolaşan dedikodulara itibar etmemek adına göreve yeni başlayan Hasbi Dede’nin belediyenin mali durumunu kendisine oy veren seçmenleriyle ve dolayısıyla Görele halkıyla paylaşması gerekmektedir.
Elbette bunlar meclis toplantılarında konuşulacaktır ancak sadece meclis üyeleriyle konuşmak kamuoyunun merakını gidermeye yetmeyecektir.
Bunu siyasi amaçlı yapan belediye başkanları var. Çarşaf çarşaf belediyelere asanlar var. Hayır, o boyutta abartmanın bir gereği yok.
Şöyle ana başlıkları içeren ve bir basın bülteni boyutunu geçmeyen bir açıklama yeterli olacaktır. Şuraya şu kadar, buraya bu kadar denilmesi ve sonuçta bir toplam verilmesi kâfidir. Şeffaflık deniliyorsa buradan başlanmalıdır.
İlçemizde kamu adına yayıncılık yapan gazete ve internet siteleri vardır. Yine ilçemizde yerel ve ulusal basının temsilcileri bulunmaktadır. Bir basın toplantısıyla veya bir basın bülteni hazırlanarak bu açıklama yapılabilir.
Belediye gelirlerinin ne kadarının borçlara gittiği, kalan parayla ne kadar hizmet yapılabileceği şeffaflık adına Görele halkı bilgilendirilmelidir.
Bu parayla bu kadar hizmet yapılır demeden, kurum adına yeni kaynaklar üreterek ilçe halkının beklentilerine azami cevap verilmelidir.
Beklenen o ki sadece mali durum değil, yapılan tüm çalışmaların mali boyutları da halkın bilgisine sunulmalıdır.
Bunların bugüne kadar yapılmadığını biliyoruz. Yapılmadığı için de Görele halkının bunları yapmayanlara gerekli dersi verdiğini de biliyoruz. Yapmayanlar yanlış yaptılar.
Ve bunun bedelini ödediler!
Yeni yönetimin aynı yanlışları yapmayacağını düşünüyoruz.
Sonuçta her şey Görele için ve bize her yer değil sadece Görele Göreledir!
Onun için gerçekçi, şeffaf ve net olmalıyız.