Her yaz olduğu gibi Görele’nin nüfusu hızla artıyor. Kurban Bayramı tatilinin uzun olması ve mevsim olarak yaklaşan fındık öncesi memleketlerine gelenlerin çokluğu sokağa çıkıldığında hemen fark ediliyor.
Görelelilerin bir özelliği var. Memleketlerinden kopmuyorlar. Yaşadıkları şehirlerde Görele ile ilgili etkinlikler yapmanın yanında her fırsatta ata topraklarını ziyaret ediyorlar.
Bu çok önemli bir ayrıntı aslında… Bu duygusal bağın kuvvetlenerek güçlendiğini görüyoruz. Memleketleri Görele’ye gelen herkesi kucaklıyor ve hoş geldiniz diyoruz.
Bayrama gelenler döndüler. Fındık hazırlığı için gelenler dönmeyecekler. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını Görele’de geçirecekler. Hem özlem giderecekler hem de milli ürünümüz fındığı ülke ekonomisine kazandırmak için var güçleriyle çalışacaklar.
İşte bunun için fındığa kutsal ürün diyoruz.
Bu kadar insanı bu kutsal ürünün dışında hiçbir değer bir araya toplayamaz.
Gurbetten gelen Görelelilerin bir şikâyetler var. Yeri gelmişken onu da yazalım.
Alışveriş yaptıkları esnaflar gurbetçi olduklarını anladıklarında fiyatları yüksek söylüyorlarmış. Taksiciler götürdükleri yere göre daha fazla ücret talep ediyorlarmış.
Bu mevsimde Görele çok pahallı bir şehir oluyormuş.
Öyle anlatıyorlar ve öyle yakınıyorlar.
Bizim yazmak istediğimiz asıl konu bu değildi ancak mevzu gurbetçileri ilgilendirdiği için bir iki cümleyi araya sıkıştırıverdik.
Asıl konumuz ilçe dışından gelen Görelelilerin ikametlerini Görele’ye almaları... Görele’ye geldiklerinde daha iyi hizmet almak istiyorlarsa bunu yapmaları gerekiyor. İlçenin kış nüfusuna göre yerel yönetimlerin aldıkları maddi kaynaklarla yaz nüfusuna hizmet vermek hiç de kolay değil.
İlçenin nüfusu üç veya beş kat artıyor yazları bu mevsimde. Elbette herkesin hizmet almak gibi bir hakkı var ancak bu hizmeti almak için de yapması gerekler var.
Bilindiği gibi her yılın 31 Aralık tarihli nüfusu alınarak yerel yönetimlere devlet kaynak sağlıyor. 31 Aralık dediğiniz kışın tam ortası ve Görele nüfusunun en az olduğu bir dönemdir. Yaşlısı, genci kocası ya İstanbul’dadır ya da başka bir şehirde.
Bu tarih yaklaştıkça yerel yöneticileri bir telaş alır ki sormayın. Nüfusu bir kişi bile artırmak çok önemlidir.
İşte bunu şimdi yapalım.
Görele’ye gelen hemen herkesin ikamet ettiği bir konutları var. Orada ikamet ediyorlar. Görele’de ikinci bir adresleri var.
Bu kişilerin veya ailelerin nüfusa giderek ikametlerini kaldıkları konutlara taşımaları gerekiyor. Bu en doğal hakları… Gerçekte üç- dört ay bu adreste kalıyorlar.
Şimdi bunu hukuken hayata geçirecekler. Elektronik ortamda bir tuşa basarak bu nakil işini yaptıracaklar.
Daha kolayı da var; e- devlet üzerinden kendileri de yapabiliyorlar ikamet taşımayı.
Nüfusa gitmeye bile gerek yok. Çocuklarımız ve torunlarımız göz yumup açıncaya kadar ikametinizi Görele’ye alabiliyor.
Bunu mutlaka yapmalıyız veya yaptırmalıyız. 31 Aralık’tan sonra tekrar yaşadığınız şehirdeki adresinize taşıyabilirsiniz. O da elektronik ortamda bir tuşa basımlık kadar kısa sürüyor. Zaman teknoloji çağı; bulardan yaralanmalıyız.
Yazın 3-4 ay da olsa yaşadığımız şehrin devlet imkanlarından daha fazla yararlanmasını istiyorsanız, bireysel anlamda daha kaliteli hizmet almak istiyorsanız bunu yapmak durumundayız.
Gerçekte nerede yaşıyorsak ikametimizin de orada olması gerekiyor.
Görele’mizi şereflendiren hemşerilerimizden bunu bekliyoruz.
Tekrar hoş geldiniz efendim!