Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım ilçeye yaptırdığı sosyal tesise engelli erişimini sağlamak için kurdurduğu asansörün girişine bunu yazdırmış; Herkes Farklı Herkes Eşit… Sonra da, Sevgi Varsa Engel Yoktur yazısını koydurmuş.
Çanakçı sahile 17 Km, nüfusu 2 bin, 2 bin 500 kadar olan bir ilçe. Sahilde Görele’ye ulaşan, güneye doğru Karabörk ve meşhur Kuşköy’e ulaşan yolun üzerinde bulunuyor. Bu yoldan Sisdağı’na da gidiliyor artık.
Belediye Başkanı Tuncay Kasım ilçeye muhteşem bir sosyal tesis kazandırmış. İlçenin güneyinde, Jandarmanın arkasında, Çanakçı deresinin henüz el değmemiş bakir alanlarından birisinin kenarında bu tesis.
Çanakçı deresinin bir bölümünü kum çakıl ocakları talan ederken bir bölümünü de HES’ler kurutmuş. Dere gibi dere ancak 6 Km. kalmış. O da şimdilik!
Anapark adı verilen sosyal tesis 30 Ağustos 2023 tarihinde açılmış.
Devlet Su İşleri dere kanarına yüksek bir duvar yapmış. Üzeri doldurularak elde edilen alana halı saha bir sosyal mekân yapılmış. Halı saha öğrencilere ve çocuklara ücretsiz. Sosyal mekânda düğün ve toplantılar yapılabiliyor. Yanları açık ve üstü kapalı bir alan.
Bu bölümden sonra neredeyse dereyle iç içe diyebileceğim bir park oluşturulmuş. Derenin üzerine doğru çıkmalar yapılmış. Zemin ve tutamaklar ahşaptan, ara yollar parkeyle inşa edilmiş. Bu alan da dere yatağından dolgu yapılarak ortaya çıkartılmış.
Tesisin inşaatını Çanakçı Belediyesi çalışanları yapmış. Her çalışan elinden gelen ustalığı sergilemiş. Mimari tasarımı ise Başkan Tuncay Kasım’a ait… Hiçbir resmi kurumdan destek alınmadan yapılan tesise maddi katkı sağlayanların isimleri yazılarak teşekkür edilmiş. Parkın işletmeciliğini Çanakçı Belediyesi yapıyor.
Sonbahar renkleri arasında dereyle iç içe çay içmenin keyfini ancak yaşayanlar bilir.
Anapark Sosyal Tesisleri’nin en can alıcı yeri engelli asansörü. Halı sahanın olduğu düzlemle parkın ciddi anlamda kot farkı var. 28 basamak merdivenle iniliyor parka. Engelli bireylerin parka inip çıkmasını sağlayan bir asansör var iki zemin arasında.
Başkan Tuncay Kasım bu tesiste Görele’de faaliyet gösteren Karadeniz Omurilik Felçlileri Derneği’ni konuk etti. Engelli bireyler belki de ilk defa bu kadar doğayla iç içe oldular. Gerçekten keyifli bir gündü. Asansörle indiler ve asansörle çıktılar.
Bir bölümü çocuk parkı olan sosyal tesisin gideni geleni çoktu.
Başkan Kasım engelli bireyler için “dezavantajlı” tanımını kullanıyor. Tüm engellerin sevgiyle aşılacağına inandığını ifade ediyor. Derneğin faaliyetleri konusunda bilgi sahibi olan Başkan Tuncay Kasım, Görele’nin bölge engellileri için bir rehabilitasyon yani iyileştirme merkezi olabileceğini düşünüyor.
Bunun da ilçe için çok önemli bir değer oluşturacağını dile getiriyor. Çanakçı’da hiç kamu arazisi olmadığını, böyle bir alanı olsaydı bu merkezi ilçeye kurabileceğini ifade ederek Görele’yi işaret ediyor. Böyle bir tesis için Görele’de alan bulunabileceğini söylüyor.
Ve bir de öneri getiriyor. Mülkiyeti Görele Belediyesi’ne ait olan ve öğretmenevi olarak kullanılan binanın yerinin Omurilik Felçlileri Derneği’ne tahsis edilmesini öneriyor. Böyle bir gelişme olduğunda yapım için elinden gelen tüm yardımları kullanacağını açıklıyor.
Çanakçı için oldukça özel olan bu tesisi gerçekleştiren Başkan Tuncay Kasım gelecek seçimde göreve devam ederse Karınca Kalesi projesini gerçekleştireceğini söylüyor.
Bölge için çok önemli bir sosyal alan ortaya konulmuş Çanakçı’da. Makine girmediği için el işçiliğiyle ve çok emek verilerek oluşturulmuş. Engelli kullanımıyla ilgili aksaklıklar da tespit edilerek giderilecek.
Bu tür sosyal alanların özellikle iç kesimdeki ilçeler için çok önemli olduğunu kaydetmek durumundayız. Seçilen alan, yapılan yapılar ve iç mimarisiyle; daha da önemlisi engelli erişimini sağlayan asansörüyle kusursuz bir proje diye tanımlayabiliriz.
Emeği geçen herkese teşekkür ederiz.