Doğu Karadeniz Bölgesi 1916- 1918 yıllarında Rusya tarafından işgal edildi. Rus birlikleri Harşit ırmağının doğu sınırına kadar geldiler.
Bölgede büyük bir kaçış ve göç yaşandı. Erkekler askerde olduğu için bu kaçışta gördüklerimiz yaşlılar, kadınlar ve çocuklardı. Pek çoğu da yollarda açlıktan, yorgunluktan ve salgın hastalıktan telef oldular. Büyük bir bölümü yollarda öldü ve mezarları bile bilinmiyor.
Elbette Ruslar bölgeyi ellerini kollarını sallaya sallaya işgal etmediler. Yerel direnişçiler ve askerler bu toprakları canları ve kanları pahasına savundu. Çok acılar yaşandı.
Rus işgalinde yaşanan büyük göç yörede bir milat olarak kabul edilir. Hicri takvimim başlangıcı kabul edilen Hz. Muhammet'in Mekke'den Medine'ye göçü gibi bölgemizde yaşanan bu tarihi göç olayı da bir takvim başlangıcı gibi değerlendirildi uzun yıllar.
Bu göçe yörede “Muhacirlik” deniliyor. Bazı olaylar için muhacirlikten önce veya muhacirlikten sonra gibi tanımlamalar yapıldı yıllarca. Bazı çocuklar için muhacirlikten önce ya da muhacirlikten sonra doğdu gibi yaş hesaplamaları yapıldı.
O acılı günleri yaşayanların hatıraları onlarca yıl anlatıldı dilden dile.
Ruslar Harşit ırmağını geçemediler. Nehrin batı yakasını savunan askerlerimizin direnişi ve Rusya'da yaşanan devrimin de etkisiyle 1918 yılında Rus askerleri geri çekildi. Muhacir olarak topraklarını terk eden ailelerden hayatta kalanlar köylerine ve evlerine geri döndüler. Bizim aile büyüklerimiz muhacir olarak Armelit bölgesinde kalmışlar.
Tirebolu Dernekler Federasyonu TİRDEF Harşit savunmasını, Rusların çekilmeye başladığı tarihi baz alarak anma kararı aldı. Bundan sonra Kasım ayının son haftasında Tirebolu'da ve savunmanın yaşandığı topraklarda anma etkinliği yapılacak.
Bu etkinliğin ilki 18- 19 Kasım 2022 tarihlerinde hayata geçirildi.
Kurtuluş Savaşı'nda Giresunluların büyük yararlılık gösterdiği Haymana bölgesinden de katılımcılar vardı. Daha önce Tirebolu ile kardeş şehir ilan edilen Haymana'nın Belediye Başkanı Özdemir Turgut ve Başkan Yardımcısı Enver Yuttaş da Harşit savunması anma etkinliğine katıldı.
TİRDEF öncelikle ilçede bütün muhtarların katılımıyla bir kahvaltı düzenledi. Kahvaltıya Tirebolu Kaymakamı Muhammet Lütfi Katan ve Belediye Başkanı Burhan Takır ve Federasyon Başkanı İbrahim Aydın'la yönetim kurulu üyeleri katıldı.
Çeşitli ziyaretler yapıldı. Muhtarlarla görüş alış verişi yapıldı.
Harşit savunmasının yapıldığı topraklara ikinci gün gidildi.
Bu vadide yer alan Eymür köyünde bulunan şehitlik ziyaret edildi. Harşit savunması sırasında şehit olduğu söylenen ve daha sonra resmi şehitlik haline getirilen, 19 şehit askerin mezarlarının bulunduğu Eymür Şehitliği ziyaret edildi.
Daha sonra Olucak yaylasına çıkıldı. Harşit vadisinin batı yakasında bugün kapanmış veya kaybolmuş çok sayıda savunma siperlerinin olduğu kaydediliyor. Savunmanın yapıldığı yıllarda yerleri çok belli olan siperler bugün neredeyse tamamıyla kaybolmuş durumda.
Etkinliğe katılanlara yöre halkı tarafından yapılan ikramlardan sonra Tirebolu'ya dönüş yapıldı. İlçede adı Haymana olarak değiştirilen caddenin tabelası dikildi.
Tirebolu Dernekler Federasyonu ilk olarak bu yıl böyle bir girişimde bulundu. Önce bir saha çalışması yapmayı planlayan TİRDEF anma etkinliğinin içeriği ve alana nasıl yansıtılacağını değerlendirdikten sonra gelecek yıllarda daha kapsamlı bir program yapmayı tasarlıyor. Coğrafyanın ve Harşit savunmasının ülkemiz açısından öneminin daha iyi anlaşılması üzerinde çalışmalar yapmayı ve girişimlerde bulunmayı düşünen TİRDEF anma etkinliğini her yıl yapmayı düşünüyor.
Gerçekten de Harşit savunması daha geniş bir coğrafyanın işgalini önleme açısından bir Çanakkale savunması kadar önem arz ediyor. Bugüne kadar çok da üzerinde durulmayan bu tarihi gerçeğin tüm ülkede bilinmesi gerekiyor.
Bu açıdan böyle bir anmanın başlatılmasını çok önemsiyoruz