Dr.Abanoz Küçük'ün doktora tezi çalışması. I.Baskı. Şubat 202I. Paradigma Akademi Yayını. Dikiş cilt, 500 sayfa.
Abanoz Küçük'ün ön sözünden:
Bu çalışmada Türk sözlü geleneğinde önemli bir yere sahip olan Giresun yöresi kemençecilik geleneği icra, icra ortamı, dinleyici kitlesi, müzik aleti(kemençe), metin, işlev özellikleri, ezgileri, aşıklık geleneğiyle olan ilişkisi ve popüler kültür karşısındaki güncel durumu açısından incelenmiştir. Sözlü geleneğe dayalı bir nitelik arz eden Giresun yöresi kemençecilik geleneği kendine has özelliklere ve dinamik bir yapıya sahiptir. Geleneğin bu yapısı günümüzde de devam etmektedir."
Yapıtın içeriğiyle ilgili başlıklar: İçindekiler, ön söz, kısaltmalar, giriş, ilgili alan yazın, kavramsal çerçeve, halkbilimi, etnomüzikoloji (kültürel müzikoloji), kemençecilik geleneği üzerine yapılan çalışmalar; kitaplar, makaleler, bildiriler, tezler.
Yöntem, araştırma modeli, evren ve örnekler; tarih, coğrafya, yapı, idari yapı, ekonomik durum, eğitim, öğretim, bulgular.
İcracılar: Kuyucuoğlu,Tuzcuoğlu, Karaman, Piçoğlu, Durkaya, Hacı Ali Özdemir, Mehmet Odabaş, Kemal Caba, Ahmet Caba, Nazmi Özdemir, Sabri Özdemir, Mehmet Sırrı Öztürk, Katip Şadi, Sami Günay, İsmet Şadi, Şenel Dandin, Erol Dandin, Hüseyin Özdemir, Mehmet Karadeniz, Burhan Caba, Mehmet Maksutoğlu, İbrahim Kavraz, Hüseyin Çınar, Mustafa Naci Keskin, İbrahim Gürpınar, Haşim Torun, Mehmet Gündoğdu.
İcracı özellikleri, dinleyiciler, icra ortamları, kemençe özellikleri.
Kemençe yapım ustaları: Kuyucuoğlu, Esat Somuncu, Ziya Patan, Metin Hamzaoğlu, Enver Topal, Ali Kol, Temel Karademir, Yunus Gülşen.
Giresun yöresinde kemençecilik bağlamında ortaya çıkan türkülerin oluşumu, türkülerde şekil/ yapı özellikleri, konulara göre türküler, lirik türküler, aşk türküleri, ağıtlar, anlatı türküleri, bireylere özgü türküler, kullanıldıkları yere göre türküler,
Bu bölüm yapıtın en varsıl bölümü. Çok sayıda türkünün sözleri verilmiş.
Giresun yöresinde kemençecilik geleneği bağlamında ortaya çıkan türkü ve oyun havalarında ezgi, Giresun yöresi kemençecilik geleneğinin aşıklık geleneğiyle ilişkisi, Giresun yöresi kemençecilik geleneğinin popüler kültür etkisindeki güncel durumu.
Sonuç ve öneriler. Sözlük. Kaynak kişiler listesi, kaynakça, ek I:Haritalar, ek 2 fotoğraflar, ek 3: Türkülerin notaya alınış şekillerinden örnekler.
Yöremizdeki kemençecilik geleneğiyle ilgili ilk doktora tezi çalışması özelliği taşıyan önemli yapıtı şu sonuç tümceleriyle bitiriyor değerli araştırmacı, Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Abanoz Küçük:
"Sonuç olarak çalışmamızda elde edilen verilerden hareketle geleneğin bölgede halen güçlü bir şekilde yaşamakta olduğu, yaşama gücünü işlevselliğinden aldığı; kemençe, kemençeci, türkü ve horanın bölge insanının bölgesel ve kültürel kimliğinde önemli bir yere sahip olduğu, geleneğin bölge insanının maruz kaldığı değişim ve dönüşüme uyum sağladığı; meydana gelen yeni icra ortamları ile teknolojik imkanlardan azami derecede yararlandığını söyleyebiliriz.
Çalışmamızın en önemli önerileri geleneğin ilerleyen süreçte halkbilimci ve müzikologlarca daha detaylı bir şekilde araştırılması ve kendine has özelliklere sahip bu geleneğin özellikle icracı,icra ortamları ve kemençe yapım ustalarının somut olmayan kültürel miras olarak tescillenmesi gerektiği yönündedir."
Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Dr.Abanoz Küçük, bu yapıtıyla Giresun Üniversitesinde çalışmanın sorumluluğunu yerine getirmiştir. Kutluyorum Abanoz Küçük'ü.