Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlar zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir. (Atatürk)
A’dan başlar aydınlık,
Bir taş koyar bütün yapılarda temele öğretmen.
Soluğudur düşüncenin buğdaydan yalaza dek
Yeryüzünde ne varsa ondan gelmelidir,
Yüz yüze, el ele öğretmen.
Göz gözdür o, uzakları görürüz
Ağızdır o, türkü söyleriz haykırırız günlerden.
Ulaşırız erdem üstüne, gelecekler üstüne biz hep
Çizer büyük değirmisini
Uç olur da pergele öğretmen.
Bir ışık, bir ışık daha,
Gecelerin içindeki ejderlerle dövüşür
Nice istemeseler de, nice önleseler de,
Uyandırır toplumunu
İyiye, doğruya, güzele öğretmen.
(Fazıl Hüsnü Dağlarca)
Hayata gözlerimizi açtığımızda ilk olarak ailemiz yanımızda olur. Yemeği, içmeyi, emeklemeyi, yürümeyi, koşmayı ve konuşmayı öğrenir ve kendimizi ve çevreyi algılamaya çalışırız. Tüm bunlara karşın yine de yardıma muhtacız aslında!... Bu nedenle aile içi eğitim ve öğretim yetersi kalır ve eğitim hayatımız başlar ve öğretmenimiz ile tanışırız, uzun yıllar süren eğitim süreci başlar. Okulun ve elleri öpülesi öğretmenlerin devreye girmesiyle ailenin de bu konuda sorunu çözülür.
Bir ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi; eğitim ve öğretimin kaliteli ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesi ile ancak mümkün olabilir. Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ünde dediği gibi “Muallimler yeni nesil sizlerin eseri olacaktır” "Cumhuriyet sizden fikri hur, vicdanı hur, irfani hur nesiller ister"
Öğretmen; insanları eğitmeyi ve öğretmeyi meslek edinen, eğitim kurumlarında çocuk ve gençlerin eğitim öğretimlerine rehberlik eden, yön veren ve yaşam hazırlayan kimsedir. Öğretmenler gününün amacı öğretmenin toplumdaki yeri ve rolü önemi ve değeri nedir, sorunlarını belirlemek ve öğretmeni olması gerekli yüce oruna oturtmaktır. Öğretmenlerin kendi aralarında bağı kuvvetlendirmek, öğrencileri ile aralarındaki sevgi, saygı ve dayanışmayı güçlendirmektir. Emekli olan öğretmenleri saygıyla anmak ve yeni atanmış öğretmenlere mesleklerinin kutsal bilincine varmalarını sağlamaktır. İşte, Öğretmenler Günü, bu fedakar öğretmenlerimizin kıymetini bir kez daha düşünüp anlamamızı sağlayan önemli bir gündür.
Öğretmenlerimize duyduğumuz saygı, sevgi ve şükranlarımızı dile getirmek için bu günü fırsat bilmeli ve bu duygularla, onların ellerini öpmeliyiz. Okulu bitirip hayata atıldığımız zaman, bizi bu günlere hazırlayan öğretmenlerimizi hatırlamak, ziyaret etmek ya da bir telefon, kart veya mektupla hatırlarını sormak onlar için en büyük ve en değerli armağan olacaktır. Öğretmenler sadece yalnız bilgi vermekle kalmaz bizlere insan öğesini yoğuran geliştiren öğreten şekil verendir. Bu nedenle de çok değerlidir öğretmenlik, İnsan sevgisi ister en değerli varlıklarımız çocuklarımız onların omuzlarında yükselecek ve yarınlara emin adımlarla yürüyeceklerdir.
Öğretmen, Sevgidir, Saygıdır, Değerdir ve Hazinedir. Onlar bizim öğretmenlerimiz.. Elleri öpülesi öğretmenlerimiz.. Bir kısmı hayatta olmasa da anılarıyla aramızda yaşayan, bir kısmı doğuda karda buzda, her koşulda çalışan, üreten Elleri öpülesi Öğretmenlerimiz!...
Kişilerin yaşam çizgilerinde öğretmenlerin öne çıkan kimi anıları vardır, bunlar her dem tazeliğini ve korumaktadır. Öğretmenlere duyduğumuz saygı, sevgi dile getirmek için bu günü fırsat bilmeli, ellerini öpmeliyiz. Onları sadece bir gün değil her gün hatırlamalıyız!...
Bu duygularla Baş Öğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere benim bu günlere gelmemde emeği geçen Orhan Kurtoğlu, merhum dayım Nurettin Oral, merhum Osman Kasım, Hüseyin Çakıcı, Zafer Yayla, İsmail İsmet Aydın, merhum Mustafa Salihoğlu, Mehmet Yakupoğlu, Şenel Dede, Altan Bal, Ferit Gülal ve ismini sayamadığım bütün Öğretmenlerimizin ve öğretmen adaylarımızın 24 Kasım Öğretmeler Gününü en derin saygılarımla kutlar, Hayatta olanlara sağlıklı mutlu yarınlar temenni eder, Vefat etmiş çok kıymetli Öğretmenlerimize Allah’tan rahmet dilerim.