Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi (KARASAM) 2017 yılında başlattığı bir projenin bir serisini daha sonlandırarak; Giresun'a kültür, sanat, basın, tarih ve spor alanında hizmet vermiş kişilerin çalışmalarını içeren makalelerden oluşan bir kitap yayınladı.
Giresun Üniversitesi Giresun Değerlerine Sahip Çıkıyor başlıklı proje kapsamında yapılan çalışmalar sonunda ortaya çıkan ve Giresun için önemli bir kaynak olan kitabın 1. cildinde 11 kişinin çalışmalarına yer verildi.
Giresun Üniversitesi Karadeniz Stratejik Araştırma ve Uygulama Merkezi üniversite bünyesinde 2007 yılında kuruldu. Kurulduğu yıldan beri Karadeniz ve havzası ile ilgili birçok başarılı konferans, sempozyum, çalıştay ve toplantı gerçekleştirdi.
Bunların en önemlisi 19-20 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirdiği ”VII. Uluslararası Karadeniz Sempozyumu Türk- Rus İlişkileri” temalı sempozyumdur. Bu uluslararası kongreye 30 ülkeden 200 bilim insanı iştirak etmiş ve bildiriler iki cilt halinde yayınlanmıştır.
Yine 2017 yılında Giresun Üniversitesi Giresun Değerlerine Sahip Çıkıyor etkinlikleri serisini başlatmış ve halen projeyi sürdürmektedir. Bu çalışmalar kapsamında toplantılar düzenlemiş ve anma etkinlikleri yapmıştır.
Ve sonuçta Giresun'a kültür, sanat, basın, tarih ve spor alanında katkı sunan kişilerin çalışmalarını kitaplaştırarak kayıt altına alınmasını sağlamıştır. Bu projenin başında KARASAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Abbas Karaağaçlı bulunurken; Öğr. Gör. İlker Avcıoğlu Araştırmacı, Ümran Turgut ve Sibel Çetinkaya Yardımcı Araştırmacı olarak görev almışlar, Muammer Dumlu da İdari ve Teknik İşlerde görev almıştır.
Bu proje kapsamında yayınlanan kitapta kimlerin çalışmalarına yer verilmiş? Bu isimleri, onlarla ilgili yazıları yazanlarla birlikte aktarmak istiyoruz.
Tüm Yönleriyle Ahmet Kaçar başlıklı yazıyı Seyfullah Çiçek, Giresun'da Bir Devrin Tanığı Hasan Öğütçü başlıklı yazıyı Nihat Öztürk, Duayen Hasan Öğütçü başlıklı yazıyı Hüseyin Gazi Menteşeoğlu, Bahtiyar Öztürk ( Şair Dayımoğlu) Başlıklı yazıyı Şaban Karakaya yazmış; Sevi Adamı Burhan Temel başlıklı yazıyı Özcan Temel kaleme alırken Osman Fikret Topallı Eserleri, Arşivi ve Kütüphanesi başlıklı yazıyı Dr. Ruşen Topallı yazmış.
Sibel Çetinkaya ve Arzu Fidan, M. Bahtiyar Öztürk'ün İstasyon Kitabının Üslup Bilim(Stilistik) Açısından İncelenmesi başlıklı yazıyı; Bekir Bayram Remzi Mamaşoğlı ile Giresun Dergisi başlıklı yazıyı kaleme almış.
Giresun'a Adanmış Bir Ömür Ayhan Yüksel başlıklı yazıda H. Hilal Şahin, Ahmet Kaçar'dan Ömer Erden Menteşeoğlu'na Şiirler başlıklı yazıda Murat Bıyık ve son olarak Giresun'a İz Bırakan İlklerin Tasarımcısı Hasan Demiral başlıklı yazıda Ümran Turgut imzasını görmekteyiz.
Kriter Yayınevi tarafın basılan kitabın kapak fotoğrafı Fatih Mehmet Gök tarafından Şebinkarahisar'da çekilmiş. Şebinkarahisar'da yaşayan ve Giresun'un bir değeri olarak nitelenen Şebinkarahisar keçisi bu kaynak kitaba kapak fotoğrafı olmuş.
Bu kitabın tanıtımıyla ilgili Görele Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde bir tanıtım etkinliği yapıldı. Bu etkinlikte Göreleli Şair Ahmet Kaçar da anıldı. Şiirleri okundu.
Bestekâr ve solist Cihan Unat Kaçar'ın Türk sanat müziği klasikleri arasında yer alan şarkılarını ve Kaçar'ın şiirlerinden kendi bestelediği eserleri okudu.
Kitapta yer alıp da bugün hayatta olmayanların sağlığında çekilmiş görüntüleri gösterildi. Kitapta yazısı olanlara plaket verildi.
KARASAM'ın bu ve diğer projelerine Giresun Üniversitesi Rektörlüğü ve DOKAP destek veriyor. Bu kitap için Görele Belediye Başkanı Tolga Erener'in özel bir katkısı olmuş.
Giresun Üniversitesi'nin bu tür projelerle ilimizle ilgili her alanda sosyal ve kültürel çalışmalar yapmasını beklerken; bu projeye katkı veren herkese teşekkür ediyoruz.