Dünya fındık üretiminin çok büyük bir bölümünü Türkiye karşılıyor. Farklı kaynaklarda rakamsal olarak yüzde 62 den yüzde 75 e kadar değişik oranlara rastlayabiliyoruz.
Bir kaynakta Türkiye, dünya fındık üretiminin yüzde 62 sini karşılıyor denilirken başka bir kaynakta yüzde 75 ini karşılıyor şeklinde bir kayıt karşınıza çıkabiliyor.
Rakamlara ve oranlara çok takılmadan şu gerçeği apaçık görmekteyiz. Türkiye fındıkta dünyanın lider ülkesidir.
Bu konuda dünya bizi kıskanıyor diyebiliriz.
Ancak bu kıskanç dünya, fındık üretim gerçeği değiştirmek için boş durmuyor. Fındık dikim alanlarını hızla genişletiyor. Birçok ülkede fındık yetiştiriliyor.
Uluslararası Sert Kabuklu Meyveler Konseyi INC her yıl dünya üzerinde yetiştirilen sert kabuklu meyvelerle ilgili beklenilen üretim miktarlarıyla ilgili tahmini rekolteleri açıklar.
Bu açıklama dünya piyasasında fiyatların oluşmasını etkileyen önemli bir faktördür.
Pratik olarak şöyle bakılır; ürün çoksa fiyatlat düşük, ürün azsa fiyatlar yüksek olur.
Bunu da arz talep dengesi olarak açıklarlar.
Uluslararası bu kurum fındıkla ilgili beklenen tahmini üretim rakamlarını Mayıs ayı sonunda açıkladı. Türkiye ile ilgili fındık üretim beklentileri 2023 yılı için 830 bin ton.
Türkiye listenin en başında!
Aslında biz bu listeyi beklenen üretim rakamlarından çok dünyada hangi ülkelerde fındık yetiştirildiğini görmek açısından çok önemsiyoruz.
Bu ülkelerin rakamlarına bakıldığında Türkiye ile aralarında uçurumlar var. Ancak o ülkeler de fındık yetiştiriyor ve üretimlerini artırmak için uğraşıyorlar.
Bu gerçeği görmemezlikten gelemeyiz.
Türkiye'den sonra rakamsal sıralamada 90 bin tonla İtalya geliyor.
Sonra Amerika; 72 bin ton. Azerbaycan 55 bin ton.
İnanmayacaksınız ama Şili'nin 54 bin ton fındık üretmesi bekleniyor 2023 yılında.
Gürcistan 40 bin ton, Çin 31 bin ton, İran 12 bin ton, İspanya 7 bin ton ve Fransa 5,5 bin ton şeklinde devam ediyor sıralama.
Bu listede dikkat çeken bir bölüm var. Yukarıda adı geçen ülkelerin dışında farklı ülkelerde ülke anlamında küçük ama toplamda 30 bin ton gibi fındık üretmesi beklenen sahalar var. Bu tabloda onu “diğerleri” olarak değerlendirmişler.
Diğerleri denildiğine bakmayın; İran, İspanya ve Fransa'nın fındık üretiminden daha fazla fındık üretiliyor bu alanlarda.
Bu rakamlar bu yılın tahmini üretim rakamları olarak değerlendirilse de üretim coğrafyası açısından bir mesaj vermesi nedeniyle çok önemli.
Dünya üzerinde fındık üretim alanlarının dağılışı ve genişleyişi bakımından bir anlam ifade ediyor. Bu ayrıntıyı iyi görmemiz gerekiyor.
Kayda geçen tahminlerin ne kadar gerçekleşeceğini fındık harmana gelince göreceğiz ancak uzun vadede ülkemizin fındık tarımı politikasını belirlemede ve uygulamada çok önemli bir kriter olduğunu düşünüyoruz.
Belli ki dünya fındık üretiminde en yüksek rakamlar Türkiye'yi gösteriyorsa da yalnız değiliz. Bu alanda başka ülkeler de var. Ve üretimlerini artırmak için uğraşıyorlar.
Bu tablo karşısında Türkiye'nin fındık üreticisini küstürmemesi gerekiyor. Üretimden vazgeçmesini engellemesi gerekiyor.
Özellikle bizim bölgemizde coğrafi şartların getirdiği zorluklara rağmen kutsal bir ürünmüş gibi ibadet edercesine ısrarla üretilmeye çalışan, fındığın yetiştiriciliğini yapan yaşlı üreticilerin desteklenmesi gerekiyor.
Fındık üreticisini bir küstürürseniz bu bahçeler iki yılda orman olur. Bahçesine ve fındığına ülkesi adına sahip çıkan fındık üreticisini fiyat olarak ve girdi maliyetlerine devlet katkısı uygulayarak desteklemek durumundayız.