Böyle Olsun İstemezdim, konusu Giresun'da geçen bir romanın adı. Romanın yazarı Zehra Âlî Yılmaz. Kitap, Kitapyurdu Doğrudan Yayıncılık tarafından 2021 yılı Aralık ayında yayınlandı. Bu romanın yazılışının da özel bir öyküsü var.
Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun Milletvekili Sabri Öztürk 2017 yılında Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Ankara Şubesi'nden aralarında şair, yazar, fotoğrafçı ve sanatçıların olduğu bir grubu üç günlüğüne Giresun'da misafir etti. Kitabın yazarı Zehra Âlî Yılmaz da bu grupla Giresun'a gelenlerin arasındaydı.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olan Zehra Âlî Yılmaz 1996 yılından günümüze kadar Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Çeşitli kurumlarda ve özel kuruluşlarda; İhya ve İnşa Edici Yazarlık Üzerine Dersler, Beden Dilinin Doğru Kullanımı, Diksiyon, Etkili İletişim, Yazınsal Türler Üzerine Kurumsal Çalışmalar, Eleştirel Okuma, Yazı ve Kişisel Gelişim alanlarında dersler ve seminerler verdi.
Yirmi üç yıl aralıksız düzenlediği yazarlık atölyelerinde yazar adayları ile bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Roman, hikâye, tiyatro, şiir, deneme gibi edebi dallarda eserler üreten Zehra Âlî Yılmaz; Gurbet Bohçası(2008), Elif (2009), Portakal Çiçeği ( 2015) isimli romanlarını Zehra Yücel imzasıyla yayınladı.
Konusu Giresun'da geçen Böyle Olsun İstemezdim adlı romanı Zehra Âlî Yılmaz adıyla yayınlayan yazar yazarlık hayatına Ankara'da devam etmektedir.
Kitabın kapağı, aynı zamanda ressam olan Sabri Öztürk tarafından sırf bu kitap için çalışılmış bir Giresun tablosundan oluşmakta.
Giresun'da üç gün kalan, ilin tarihi ve turistik yerlerini gezen konukların dönüş için hava alanına gidişlerinde araçta geçen bir konuşma sonunda ortaya çıktı bu eser. Zehra Âlî Yılmaz Sabri Öztürk'e konusu Giresun'da geçen bir roman yazacağını söyledi.
Üç yıllık bir çalışmanın sonunda roman okuyucu ile buluştu.
Böyle Olsun İstemezdim adlı roman 210 sayfadan oluşan bir eser olup; Sessiz Kayıt, Güçlü Hisler ve Yüzleşme adıyla üç bölümden oluşuyor.
Romanın kahramanı Zehra İstanbul Tıp Fakültesi'nde okuyan bir doktor adayıdır. Babası diş doktorudur. Annesinin aniden hastalanıp, doktorların hastaneye yatışından altı gün sonra “Annenizin ruh ve sinir hastalıkları hastanesine yatması gerekebilir” sözleriyle başlayan süreçte annenin tuttuğu günlüklerin okunmasıyla ortaya çıkan gerçekler üzerine kurgulanmış bir eser olarak okuyucuyla buluşuyor. Anı tarzı bir anlatımla kaleme alınmış.
Anne İstanbul'dan Giresun'a gelerek Selim'i aramaktadır. Selimle olan gönül ilişkisi kitabım ilerleyen bölümlerinde anlatılarak Zehra'yı bekleyen sonuca yaklaşılmaktadır. Annenin anılarında Giresun'la ilgili çok fazla yer adı geçmiyor. Giresun'la ilgili değerlere Yüzleşme bölümünde daha çok yer veriliyor.
Annesinin anılarını okuyan Zehra öğrendiği bir gerçek üzerine Selim'i bulmak için Giresun'a gelecek ve bu süreçte Giresun'u görüp, gezip tanıyacaktır.
Zehra Giresun'a gelmeye karar verdiğinde babası Giresun'u aramış, İstanbul Hukuk son sınıf öğrencisi Ahmet'i Zehra'ya rehberlik yapması için görevlendirmiştir. Zehra Ahmetlerin evinde, ailenin misafiri olarak kalır ve Ahmet'le Giresun'u gezerler.
Ahmetlerin fındık toplayan işçilerine yemek götürüp oradan Görele'ye pide yemeye geçerler. Aynı zamanda Selimin de izini bulmaya çalışırlar.
Zehra'nın elinde annesinden aldığı tarihi el yapımı bir saat vardır. Bu saati yapan ustayı bulunca Selimi de bulacaktır. Saati yapan Sadık Dede'yi bulurlar ve Selim'le annesi hakkında bilmediği her şeyi öğrenir.
Hep kafamda Giresun'da geçen bir roman niye yok sorusu vardı; artık o soru silindi kafamdan, artık öyle bir roman var. Bu kitabı Kitapyurdu internet sitesinden edinebilirsiniz.
Telefonla konuştuğumuz Zehra Âlî Yılmaz Giresun gezisiyle ilgili ayrıca bir gezi kitabı hazırlığı içinde olduğunu söyledi, sabırsızlıkla bekliyoruz ve emeğinize sağlık diyoruz.