"Emine Azboz'un son romanı Mustafa Kemal'in Fedaisi Giresun Şahini. Belgesel romanımızı bir adım daha ileriye götüren nitelikli bir yapıt. Öncelikle Giresunluların okuması gereken bir yazın kurgusu. Yapıta ulaşmak için Kanguru Yayınları'nı aramak yeterli.
Romanın akışı şu başlıklarla sağlanıyor: Sunu, Giriş, Hoş Gelişler Ola, Yaralı Şahin, Petrol'ün Belalısı, Tarih Bilir Şahini, Şahin Üşüyor Milli Direnişe, Şahin Vuruldu, Gazi Paşa Giresun'da, Kaynakçalar.
Sözü önemli yazarımız Emine Azboz alsın romanın "Sunu"suyla:
"Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışının ve Giresunlu Osman Ağa ile Havza'da buluşmasının 100. yılı anısına hazırladığım "Giresun Şahini" adlı belgesel romanımı sevgili eşim Giresun Göreleli Dr. Yunus Mimiroğlu'na, gelinleri olduğum Giresunlulara, Karadenizlilere, Anadolu kadını gibi emperyalizme ve faşizme karşı mücadele eden dünya kadınlarına..."
"Tarih yalan söylemez ;belgelerle konuşur: Ne unutur, ne de unutturur; kimsenin ne hakkını yer ne de kimseye haksızlık yapar. Sezar'ın hakkını Sezar'a verir; Mustafa Kemal'in fedaisi, Milis Yarbayı Topal Osman Ağa'nın hakkını da Osman Ağa'ya. Türk Milletinin emperyalizme karşı verdiği kutlu savaşın yazılmayan Doğu Karadeniz Bölgesiyle ilgili bölümü Giresun Şahini adlı belgesel romanımda Giresunlu Osman Ağa'nın hayatı üzerinden kadın kahramanlarca anlatılmakta, olaylar kadın gözüyle, kadın diliyle, kadın duyarlılığıyla ve kadın yüreğiyle bütün içinde ele alınmıştır."
Yazınımızda yetmişin üzerinde "Kurtuluş Savaşı" romanı var. Bunların kimileri belgesel kurgu, kimileri de sanatsal kurgu. Emine Azboz belgesel kurguyu yeğlemiş.
“Giresun Şahini'nin" özgün yönü roman akışının, kurgunun "kadın kişiler" üzerinden yürümesi... Roman kişileri, anlatıcılar yöremizin önemli, unutulmaması gerekli kadınları:
HATUN HANIM,
DURSUN ÇAVUŞ,
RAYME NİNE,
BÜYÜK ANA,
ZİYNET ANA,
PETROL KIZ,
PEMBEGÜL (İĞNELİ PEMBE),
SENA NUR,
TONYALI TENZİLE.
Emine Azboz'un dilini önceki yazdıklarından biliyoruz. Akıcı, sağlam bir Türkçe.
Bu yapıtta Giresun, Görele kadın tümceleri, kadınlara özgü sözcükler... roman akışına yedirilmiş. Böylece kadın duyarlılığı, kadın yüreği, kadın sözcük yaratıcılığı yansıtılmış.
Dil üzerinden de roman gerçekliği sağlanmış. Bu başarılı bir anlatım biçimi. Bu başarıda Emine Azboz'un Görele'de, Bozcaali köyünde, Giresun'da yüzlerce kadınla yaptığı söyleşilerin payı büyük.
Romanda Osmanlı-hasta adam, Sömürü - duyunu umumiye, Petrol-Demiryolu-Limanlar, Ermeni İsyanı, Pontus Eşkıyalığı... anlatı akışı içinde tarihsel gerçeklik olarak çıkıyor karşımıza.
360 sayfalık romanda günümüze göndermelerin yapıldığını da ekleyeyim.
"Otuz yıldan bu yana giderek artan bir usdışılıkla, bilimdışılıkla...
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, onun Kurtuluş Savaşı arkadaşlarına; Cumhuriyet, Devrim arkadaşlarına, düşmanlığına, "Kurtuluş Savaşı yoktu, bu bir oyundu..." "hainliğine", Ali Kemallerin, Refik Halitlerin, Refi Cevatların, Rıza Tevfiklerin... ardıllarına karşı... bir yanıt niteliğinde Emine Azboz'un romanı...
Azboz'a kaynak olarak verdiğim Dursun Çavuş yazılarının bir roman kahramanına dönüşmesi gönendirdi beni... "Değerli Hayrettin Günay öğretmenime dostlukla... "Dostlukla. Yazıyla... Emine Azboz. Sağ olun. İlk kez yöremizi nitelikli bir romana konu yaptığınız için. Sağ olun...