Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurettin Karan çok önemli bir konuya dikkat çekti. Yıllardır dönüm başına 170 TL olarak verilen doğrudan gelir desteğinin artırılmasını gündeme getirdi Ziraat Odası Başkanı.
Gerçekten de Türkiye'de iğneden ipliğe her şeye zam gelirken doğrudan gelir desteği ödemeleri hep aynı miktar üzerinden gerçekleşiyor.
Sayın Karan 50 kiloluk yazlık gübrenin 180 TL'den 300 TL'ye çıktığına işaret ederek fındıkçıya ödenen dönüm başı 170 TL'nin artırılmasını istiyor.
Sadece gübre mi? Fındıkla ilgili her türlü malzemeye akıl almaz zamlar geldi.
Fahiş fiyat etiketleri sadece gıda ürününde değil ki!
Gübre fiyatları arttı, tarımsal ilaçların fiyatları deyim yerindeyse uçtu. İşçilik fiyatları tavan yaptı. Patoz ücretleri, taşıma bedelleri, gıda harcamaları ve aklınıza gelen her şeyin parasal karşılığı rekor düzeyde yükselirken doğrudan gelir desteği rakamları hiç bunlar olmamış gibi durduğu yerde duruyor. Bunu da artırmak kimsenin aklına gelmiyor.
Artık zamanı gelmiştir. Hatta geçiyor bile!
Türkiye'de memur maaşlarına, işçi ücretlerine, emekli aylıklarına, asgari ücrete her yıl resmi olarak devlet tarafından artışlar yapılır. Özel sektör de çalışanlarının aylık gelirlerini her yıl belirli bir oranda yükseltir.
Bunların Türkiye şartlarında yeterli olmadığını herkes bilir ancak yine de o küçük artışlar insanların yüreğine sıcak bir damla olarak düşer. Küçük bir keyiftir ne de olsa!
Ama doğrudan gelir desteği az bile olsa hiç artırılmaz.
Bu ülkede enflasyon artar, yakıt fiyatları yükselir, döviz kuru rekora koşar, çarşı pazar yangın yerine döner; raflardaki fahiş fiyat etiketlerinden Cumhurbaşkanı bile dert yanar ama fındıkçının yılda bir defa aldığı Alan Bazlı Doğrudan Gelir Desteği hiç artmaz.
Mazot ve gübre desteği hiç artmaz.
Hani şu meşhur; enflasyona ezdirmeyeceğiz lafı bile akıllara gelmez.
Bu enflasyon bir tek fındık üreticisini ezemiyor galiba. Dayanıklı olmak böyle bir şey olmalı… Türkiye'de parasal karşılığı yükseltilmeyen bir şey varsa o da doğrudan gelir desteği rakamları olmalı. Bundaki fiyat istikrarına insan bayılıyor!
Giresun Ziraat Odası Başkanı'nın gündeme getirdiği bu konu ciddiyetle ele alınmalı. Türkiye koşullarında her şeyin fiyatı bu düzeyde artarken buna paralel olarak da doğrudan gelir desteği rakamları da artırılmalı.
Tarım Bakanlığı bu haklı çağrıyı dikkate almalı. Başta ilimiz milletvekilleri olmak üzere fındık yetiştirilen illerin milletvekilleri bir birliktelik sağlayıp konuyu gerekirse Cumhurbaşkanına kadar taşıyarak bu artışın gerçekleşmesi yönünde çaba göstermeli.
Fındıkçının bu talebi çok gerçekçi bir yaklaşımdır.
Doğrudan gelir desteği adı altında yapılan ödemelerin gerçek anlamda ve piyasa koşullarında fındık üreticisine bir katkı sağlamasını düşünüyorsanız bu rakamın yeniden gözden geçirilmesi gerektiği gerçeğini çok kolay kabul edersiniz.
Yok, sadece göz boyamak için veriyoruz diyorsanız o zaman hiç uğraşmayın ve aynı miktarı ödemeye devam ediniz. Zaten fındıkçının fındıktan beklediği bir şey kalmadı. Fındıkçı fındığı para kazanmaktan çok Atatürk'ün dediği gibi milli ürün olduğu için yetiştiriyor. Geçmişten günümüze yöremizin kutsal ürünü olduğu için yetiştiriyor.
Çoğu 65 yaş üstü ve emekli olarak köylerinde yaşayan yöremiz insanına fındık satış fiyatlarıyla elde edemedikleri gelirlerine destek olmak istiyorsanız dönüm başı 170 TL'nin bir kıymet ifade etmediğini görüyor olmalısınız.
Aslında çok zor şartlarda üretim ve hasat yapan fındık üreticisine gerçekten devlet olarak destek olmak istiyorsanız Nurettin Karan'ın gündeme getirdiği artış talebini dikkate almalısınız. Çünkü bu, fındık yetiştirmede kullanılan malzeme fiyatlarındaki artışa bakıldığında çok gerçekçi bir beklentidir.