Ahmet Yaşar İmamoğlu Görelespor’un kitabını yazdı. İstanbul’un meşhur kulüpleri Beşiktaş’ın, Fenerbahçe’nin, Galatasaray’ın bile böyle bir kitabı yoktur. Anadolu şehirlerinde kurulu, Trabzonspor gibi defalarca şampiyon olmuş veya şampiyonluğa oynamış, hatta şampiyon olmuş futbol kulüplerinin de böyle bir kitabı olmamıştır.
Öyle kitap dediğimize bakmayın; birinci cildi 636, ikinci cildiyle birlikte toplamda 1297 sayfalık dev bir eser.
Görelespor’un kurulduğu 1923 yılından 2011 yılı arasını bütün ayrıntılarıyla yazmış Ahmet Yaşar İmamoğlu. Yine o günden başlayarak kitaba konu olmuş yılları kapsayan döneme ait fotoğraflar, isimler, hatıralar ve daha neler neler.
Kitabın tam adı; Görele’de Spor ve Görelespor. Kitap 2012 yılında basıldı. 19 Şubat 2012 tarihinde imzalayarak kütüphanemize armağan edilmiş bir kaynak eser.
Arı Sanat Yayınları’ndan çıkan kitabı Ahmet Yaşar İmamoğlu, başta Mehmet Rıza Kuğu olmak üzere Görele’de spora emeği geçmiş tüm futbolseverlere ve futbolculara armağan ediyor.
İmamoğlu iki ciltlik dev eserinde Görelespor’u dönemsel incelemelere tabi tutmuş.
Kuruluş ve Yapılanma Dönemi dediği ilk bölümde 1923-1940 yıllarını, Durgunluk Dönemi dediği ikinci bölümde 1941-1945 yıllarını, Yeniden Yapılanma Dönemi diye adlandırdığı bölümde 1946-1957 yıllarını incelemiş.
Çok Kulüplü İlerleme Dönemi 1958- 1971, Birleşme ve Sonuç Dönemi 1972- 1985, Profesyonel Dönem 1986- 1991, Yeni Dönem 1992- 2000 yıllarını kapsayacak şekilde değerlendirilmiş. Kitap içeriğinde bu dönemlerin geniş açıklamaları var.
Son iki bölümde ise 21. Yüzyılda Görelespor ve Diğer Spor Kulüpleri üzerinde çalışma yapmış Ahmet Yaşar İmamoğlu.
Görelespor için yoğun, yorucu ve sabır isteyen bu çalışmayı yapan Ahmet Yaşar İmamoğlu kimdir?
İmamoğlu 1946 yılında Görele’de doğdu. İlk ve ortaokulu Görele’de, liseyi Rize’de okudu. 1968 yılında askerlik dönüşü Görele Merkez Sağlık Ocağında memur olarak çalışmaya başladı. 1975 yılında yapılan Görelespor kongresinde Erdem Dülger başkanlığında oluşan yönetim kurulunda sayman olarak görev yaptı.
1980 yılında yapılan kongrede başkanlığa getirildi ancak kısa bir süre sonra istifa ederek tekrar sayman olarak görev aldı. 1984 yılında İstanbul Sağlık Müdürlüğü emrine atandı, Görele’den ve Görelespor yönetiminden ayrıldı. 1994 yılında emekli oldu.
İstanbul’da çok sayıda derneklerde görev aldı. 2009 yerel seçimlerinde Görele Belediyesi Meclis üyeliğine seçildi. Yaşamını İstanbul ile Görele arasında sürdüren Ahmet Yaşar İmamoğlu uzun ve yorucu bir çalışma sonunda böyle kapsamlı bir eser ortaya koydu.
Kitabın arka kapağına bir yazı yazan Ergun Odabaş’ın şu değerlendirmesini ilginç buluyoruz. “Kitabı okudukça gözümün önünden; Görele’de maç günleri, kadınlı-erkekli grupların sahaya gitmeleri, taraftarların saha kenarından takımlarını desteklemeleri ve o sırada yaptıkları tezahüratlar ve çocukluk günlerim geçiyor.”
Gerçekten belli bir yaşın üzerindekiler için hatıralar içeren kitap belli yaşın altındakiler için de Görelespor’un bu günlere nasıl geldiğini öğrenmelerini sağlayacak bilgilerle dolu.
Kuruculardan başlayarak 2011 yılına kadar yöneticilik, hocalık, oyunculuk yapmış; yönetim kurullarında görev almış, seyirci olarak maçlara katılmış, deplasmanlara gitmiş hemen herkesin kendini bulacağı ya da Görelespor’un geçmişini öğrenmek isteyenlerin sayfalarını karıştırması gereken bir eser.
Ahmet Yaşar İmamoğlu’na bu kaynak kitabı hazırlayıp bastırdığı için ne kadar teşekkür etsek azdır.
Görelespor nasıl Görelespor olmuş sorusuna cevap arayanların başvuracağı bir belgesel eser niteliğinde iki kalın ciltlik dev eser.
Emeğinize sağlık Ahmet Yaşar İmamoğlu.