Dr. Abanoz Küçük'ün yapıtı. 2.Baskı. Haziran 2021. Paradigma Akademi Yayını. Dikiş cilt 478 sayfa.
Abanoz Küçük şu cümleyle açıklıyor amacını: "Bu çalışma Giresun Çepnilerinin halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerini derleyip değerlendirme gayesiyle oluşturulmuştur."
Yapıtın içeriğiyle ilgili başlıkları sıralıyorum: İçindekiler, kısaltmaların söz, giriş, ilgili alanyazın, yöntem, bulgular ve yorumlar.
Çepni tarihi, çepni adı, kaynaklarca Çepniler, Çepnilerin Anadolu'ya gelişleri, Giresun Cepnileri.
Masallar, efsaneler, fıkralar, türküler, ağıtlar, maniler, ninniler, nefesler, duvazıimamlar, atasözleri, deyimler, bilmeceler, tekerlemeler, alkışlar ve kargışlar.
Halkbilimi: Doğum, doğum sırası, doğum sonrası, sünnet, evlenme, düğün, düğün sonrası, ölüm, ölüm sonrası.
Bayramlar ve kutlamalar, diğer inanma ve uygulamalar, çocuk oyunları, halk hekimli halk mutfağı; yemekler, ekmekler, tatlılar; halk takvimi, halk meteorolojisi, adlar, lakaplar.
Sonuç ve öneriler. sözlük, kaynak, şahıs listesi, ekler; ek I harita, ek 2 fotoğrafla kaynakça.
Abanoz Küçük'ün alan araştırması yapıtının sonuç bölümünden:
'Çalışmamız boyunca Giresun Cepnilerine ait 48 yerleşim biriminde alan araştırması yapılmıştır.
Yaptığımız araştırmalar sonucu Giresun Çepnilerinde halk edebiyatı türlerinin bazılarının yok olmak üzere olduğu, bazılarının ise canlı bir şekilde yaşadığı tesbit edilmiştir.
Bu çalışma halk edebiyatı ve halk bilimi yok olmadan kayıt altına almışı gerektirdiğinden hareketle oluşturulmuştur. Giresun Çepnilerinin halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri kayıt altına almaya çalışılmıştır. Ürünlerin hepsini derlemiş olmak iddiası taşımayıp yeni çalışmalarla genişletilmesi en önemli önerimizdir."
Dr. Abanoz Küçük Giresun Ünuversitesinin çalışkan, üretken öğretim üyelerinden. Alanıyla ilgili makaleler yazmakta, çalışmalarını yapıta dönüştürmekte. Bir yandan da gençleri, öğrencilerini araştırmaya yönlendirmekte, onlara yol göstericilik yapmakta.
Yapıtta Çepnilerin tarihiyle ilgili tüm kaynaklar taranarak doyurucu bilgiye dönüştürülmüş.
Yapıtın önemli özelliklerinden biri belki de ilk kez Giresun Çepnilerinin yaşadığı 48 yerleşim biriminin saptanarak buralarda alan araştırılmasına konu edinilmesidir. Bu yöremizle ilgili ilk çalışma olduğu için önemlidir.
Alan çalışması yapılan köylerden toplanan masallar, maniler, efsaneler, ninniler, nefesler, duvazıimamlar, atasözleri, deyimler, bilmeceler tekerlemeler, alkışlar, kargışlar... dil, dünyagörüşü, halkbilim, halk edebiyatı, toplumbilim, inançbilim... açılarıdan önemlidir.
Özellikle nefesler, duvazıimamlar, bilmeceler... belki de araştırma alanı açısından yayımlanan ilk örnek ürünlerdir.
Giresun halk bilimiyle ilgili yıllardan beri makale düzeyinde yazılar yayımlanıyor. Bunlardan kimileri de yapıta dönüşüyor. Halkbilime girecek tüm başlıklarla ilgili bir yapıtın eksikliği gözleniyordu yıllar yılı. Abanoz Küçük bu eksikliği doldurarak ilgilenenlere derli toplu bir alan araştırması yapıtı sunmuştuk.
Yapıt üretken bir araştırmacı olan Abanoz Küçük'ün önündeki uzun yılları verimli geçireceğinin kanıtı. Abanoz'u kutluyorum.