TÜM HALKIMIZIN DİKKATİNE! "İNME" İÇİN HAYATİ UYARILAR!..
TÜM HALKIMIZIN DİKKATİNE! "İNME" İÇİN HAYATİ UYARILAR!..
Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı İnme Ünitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Hüsniye Aylin Dikbaş, Dr. Öğretim Üyesi Vedat Ataman Serim ve Prof. Dr. Ayhan Bölük tarafından nörolojik bir hastalık inme vakalarına müdahale edilerek, tedavi uygulanıyor.
Giresun Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Ana Bilim Dalı İnme Ünitesi’nde Dr. Öğretim Üyesi Hüsniye Aylin Dikbaş, Dr. Öğretim Üyesi Vedat Ataman Serim ve Prof. Dr. Ayhan Bölük tarafından nörolojik bir hastalık inme vakalarına müdahale edilerek, tedavi uygulanıyor.
Dr. Öğretim Üyesi Hüsniye Aylin Dikbaş, inmenin sıklığı giderek artan bir nörolojik hastalık olduğuna dikkat çekerek, tedavisi olduğunu söyledi.İnmenin beyin damarlarının tıkanması veya kanaması sonucu meydana gelen bir nörolojik hastalık olduğunu belirten Dikbaş, her beş inmeden yaklaşık dördünün damar tıkanmasına bağlı iken geri kalanının ise tansiyon yüksekliği veya anevrizma gibi nedenlere bağlı kanamalar olduğunu kaydetti.
“İNME GİDEREK ARTMAKTA”
“İnme sıklığı ülkemizin de aralarında olduğu gelişmekte olan toplumlarda giderek artmaktadır” diyen Dr. Öğretim Üyesi Hüsniye Aylin Dikbaş şu bilgileri verdi;
“Türkiye’de birkaç milyon ile ifade edilen sayıda inme geçirmiş kişi olup bunlara sadece gelecek yıl neredeyse çeyrek milyon daha eklenecektir. İnme erişkinde sakatlığın en sık nedenidir. Ayrıca, inme ölüm nedenleri arasında en üst sıralarında yer almaktadır. Ülke nüfusunun yaşlanması inme sıklığını en çok etkileyen nedenler arasındadır. İnme beyinde etkilenen bölgeye göre beyin fonksiyonunun aniden bozulmasına yol açmaktadır. En sık belirtiler “yüzde kayma”, “konuşma bozukluğu” ve “kol yada bacakta güçsüzlük” dür. El, bacak veya vücudun bir veya iki tarafında kuvvet kaybı, görme kaybı, baş dönmesi, dengesizlik, çift görme, beceriksizlik, istemsiz hareket ve yürüyememe, ani hafıza kaybı, epilepsi nöbeti, ciddi baş ağrısı ve komaya kadar bilinç gerilemesi gibi belirtiler de inmeye bağlı gelişebilir. Eğer belirtilerden biri varsa, vakit geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
“İNME ACİL BİR DURUMDUR”
İnme acil bir durumudur. Damar tıkanması olgularında damar açıcı tedavilerin etkinliği zamana ve etkilenen dokunun kan akımının kesilmesine olan dayanıklılığına bağlıdır. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi sonuç alınır. Tıkalı beyin damarının açılması için ilk 4,5 saat içinde damar içine pıhtı eritici ilaçlar (Trombolitik tedavi) uygulanabilir. İlk 6-8 saate kadar ise beyin bilgisayarlı tomografi anjiografi ile tespit damar içerisindeki tıkayıcı pıhtıya ulaşılarak pıhtının çıkartılması ile damarın açılması sağlanabilmektedir. Mekanik Trombektomi adı verilen bu işlem ülkemizde inme merkezlerinde yapmaktadır.
Mart 2021’den itibaren hızla ülke nüfusunun %90’ından fazlasını kapsayacak şekilde inme merkezi ve üniteleri tescillenerek hizmete başlamıştır. İnme merkezleri; inme hastalarına trombolitik tedavi uygulanabilen ve ileri görüntüleme yöntemleri ile mekanik trombektomi yapılan hastaların tedavi ve takibinin sağlandığı bölümlerdir.
GEAH TAKİP VE TEDAVİSİ YAPILMAKTA!
Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk açıldığı günden itibaren Nöroloji Ana Bilim Dalı tarafından inme hastalarının trombolitik (pıhtı eritici tedavi) tedavisi yapılmakta ve daha sonraki tedavi ve takipleri nöroloji yoğun bakımda devam etmektedir. Ocak 2024’den itibaren de Girişimsel Radyoloji bölümü ekibi tarafından trombektomi (pıhtının damar içerisinden anjio ile çıkarılması) işlemleri yapılmaya başlanmıştır. Tüm dikkat ve özene rağmen inme gelişirse bunu hemen tanımak ve bilmek, en erken ve en iyi tedaviyi alabilmek için de 112’yi aramak gerekmektedir. Bulguların fark edilmesinden sonraki 8 saat hayati öneme sahiptir. Hekimler olarak bizler buradayız. Lütfen “Zaman beyindir!” diyelim ve saatleri iyi değerlendirelim.” Namık Baltağlu