“DEMİRYOLU PROJESİ 2024 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINMALI”
“DEMİRYOLU PROJESİ 2024 YILI YATIRIM PROGRAMINA ALINMALI”
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Ticaret Borsası ve Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun’dan Sarp’a kadar planlanan ve şuan ilgili bakanlığın taslak çalışmaları kapsamında yer alan demiryolu projesinin 2024 yılı yatırım programına mutlak alınmasını istedi.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası, Giresun Ticaret Borsası ve Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun’dan Sarp’a kadar planlanan ve şuan ilgili bakanlığın taslak çalışmaları kapsamında yer alan demiryolu projesinin 2024 yılı yatırım programına mutlak alınmasını istedi.
Yapılan ortak toplantıda ilimizi ve ticari sektörleri yakından ilgilendiren önemli kararlar alındı.
Bu kapsamda ulaşım başta olmak üzere sanayi bölgeleri ve teşvik destekleri ile finansa erişim konularının gündeme geldiği toplantı, Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fatoğlu ile Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Bölük başkanlığında yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
GÜNEY ÇEVRE YOLU PROJESİ NİHAYETE ULAŞTIRILMALI
Alınan kararların en önemli başlığını, Giresun Güney Çevre Yolu ve Samsun-Sarp Demiryolu Projesi oluşturdu. Samsun’dan Sarp’a (Samsun-Ordu-Giresun-Trabzon-Rize-Artvin) kadar planlanan ve şuan ilgili bakanlığın taslak çalışmaları kapsamında yer alan demiryolu projesinin 2024 yılı yatırım programına mutlak alınması ve Giresun’un araç trafiği başta olmak üzere ticari ve sosyal yapılarını da pozitif etki yaratacak olan Giresun Güney Çevre Yolu Projesi' nin nihayete ulaştırılması gerektiği kaydedildi.
Toplantıda alınan diğer kararlar şöyle;
“Finansa erişimde yaşanılan sorunların her geçen gün artması ve akabinde yüksek faiz oranları ile taksit sayısının darlığı işletmelerimizi mağdur etmektedir. Hayatın normal seyri ve KOBİ tarzında işletmelerimizin ayakta kalabilmesi adına ticari kredi destek paketinin devreye alınması şarttır.
ARA ELEMAN SORUNU BÜYÜYOR
İşletmelerimizin ara eleman sorunu her geçen gün artmaktadır. Daha önceden imalat sektörünü kapsayan nitelikli eleman sorunu bugün perakende sektörünü de etkilemeye başlamıştır. Ticaret liseleri ile meslek liselerinin aktif hale dönüştürülmesi ve ara eleman sorununun çözümü noktasında milli bir politika ortaya konulması gerekmektedir.
TURİZMDE İMAR SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Uzun zamandır bekleyen Giresun turizmi için önemli bir proje olan yaylalarımızdaki imar sorununun (1/1000 ölçekli) çözümü turizm yatırımcılarımızın en önemli beklentisidir. Kulakkaya ve Kümbet başta olmak üzere turizm sahalarında imar düzenlemesi ile mevcut tesislerin modernizasyonu zorunlu hale gelmiştir.
3. ve 4. OSB ARAZİLERİ KAMULAŞTIRMA BEKLİYOR
Giresun’un kalkınması ve katma değerli ürünlerin imalatı açısından bölgemiz için planlanan ve kuruluşu gerçekleştirilen 3. ve 4. OSB yatırımlarının altyapı ve kamulaştırma aşamaları resmi hüviyete büründürülerek çözüme kavuşturulması şarttır. Ayrıca Şebinkarahisar-Alucra ve Çamoluk bölgelerini kapsayacak olan 5. OSB etüt çalışmaları da hızlandırılmalıdır.
BÖLGENİN İŞÇİ VE İŞVEREN MALİYETİ YÜKSEK
Bölgemizin işçi ve işveren maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle istihdama yönelik teşviklerin pozitif manada gündeme alınması, revize edilmesi ve kalıcı hale dönüştürülmesi gerekmektedir. Ayrıca Giresun’un yer aldığı 5. teşvik kapsamının 4. kapsam kriterlerine büründürülme konusu şuan konuşulmakla birlikte, böyle bir uygulamanın ilimiz başta olmak üzere Kalkınmada Öncelikli Vilayetler adına sıkıntılar doğuracağı bilinerek bu yönde bir uygulamanın kabul edilemeyeceği bilinmelidir.
KAHVERENGİ KOKARCA’YA KARŞI İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
Giresun sınırları içi bahçelerde görülen fındık kokarca (kahverengi) zararlısı ile ilgili ilimizdeki kurumlarla işbirliği yapılması öncelikli çalışmalar içinde yer almalıdır."