" FINDIĞA ERKEN BAŞLAMAYIN, YERDEN TOPLAYIN"
" FINDIĞA ERKEN BAŞLAMAYIN, YERDEN TOPLAYIN"
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, üreticilere uyarılarda bulundu
Giresun Ziraat Odası Başkanı Karan, üreticilere uyarılarda bulundu
Başkan Nurittin Karan, Giresun’da sahil kolda 14 Ağustos, orta kolda 21 Ağustos, yüksek kolda ise 21 Ağustos tarihinde başlayacak olan fındık hasadı öncesi üreticilere önemli uyarılarda bulundu. Karan yaptığı açıklamada, fındık hasadının tam olgunlaşmadan yapılmamasını ve hasadın daldan değil yerden yapılmasını istedi.
Tam olgunlaşmadan yapılan fındıklarda verim ve randıman kaybı yaşandığına dikkat çeken Karan, randımanı yüksek fındığın hem üreticiye ve hem de ülke ekonomisine katkı sağladığını ifade etti. Karan, “Artık 2022 yılı fındık hasadına sayılı günler kaldı. Fındık erken hasat edildiğinde verim kaybı yaşanmaktadır ve aflatoksin oluşa bilmektedir. Hasat edilen fındıklar naylon çuvallarda fazla bekletilmemeli ve fazla yağmur altında bırakılmamalıdır. Üreticilerimizden fındıklarını belirlenen tarihler ile verim ve randıman kaybına uğramadan hasat etmelerini bekliyoruz” dedi.
“AÇIKLANAN FINDIK FİYATI SERBEST PİYASADA DA KORUNMALIDIR”
Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, hasat öncesi açıklanan fındık taban fiyatlarının, serbest piyasada da korunmasının önemli olduğunu söyledi. Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ortalama 54 lira olarak açıklanan fındık fiyatının bir taban fiyat olduğunun herkes tarafından bilinmesini istedi. Serbest piyasada fındık fiyatlarının Toprak Mesulleri Ofisi’nin alım fiyatlarının altında işlem görmemesini temenni ettiklerini ifade eden Karan şunları söyledi;
“Pazara birden ürün indiğinde ve emanete fındık bırakıldığında serbest piyasada fiyatların taban fiyatın yüzde 20 aşağısına indiğini çok biliyoruz. Üreticilerimiz buna göre hareket etmeli, ürününü TMO fiyatlarından satışa sunmaya özen göstermeli ve emanete ürün bırakmamalı. Herkesin devlet tarafından açıklanan fiyatı bir taban fiyat olarak değerlendirmesini ve bu fiyatın altında işlem görmemesini temenni ediyoruz. Eğer taban fiyat korunursa üreticilerimizde bir nebze rahatlayacaktır.”
“ARTIK 700-750 BİN TON REKOLTEDEN KORKMAYA GEREK YOK”
Türkiye’nin 2022 yılı tahmini fındık rekoltesinin 760 bin civarında açıklandığını hatırlatan Karan, “Rekolte tespit çalışmaları sonrası üreticilerimiz bahçelerinde çok ciddi dökülme olduğunu beyan etmekte. Bundan sonra rekolte çok olmuş, az olmuş bunu tartışmanın çok bir anlamı yok. Türkiye artık yıllık 300-350 bin ton iç fındık ihracatı yapan bir ülke. Artık 700-750 bin ton fındık rekoltesinden korkmaya gerek yok. İhracat ve iç tüketim rekolteye denk gelmekte. TMO da üreticinin yanında. Piyasayı dengeleme adına belli bir miktarı regüle edecektir. TMO’nun alım miktarı bir ay gibi bir sürede 100 bin tonu bulursa serbest piyasada da fiyatların iyi olacağını düşünüyoruz. Birincisi üreticilerimiz belli bir fiyatın altında ürününü satmayacak, ikincisi de ürününü emanete bırakmayacak. Eğer üreticilerimiz bu iki önemli kriteri gerçekleştirirse kazançlı çıkar” diye konuştu