"Üreticiler Maliyetlerin Altında Eziliyor"

CHP İl Başkanları ve Milletvekillerinin katılımıyla Fındık Pazarında düzenlenen basın açıklamasına katılan CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, fındık üretiminde yaşanan sorunları dile getirerek üreticilerin tarımdan uzaklaştığını söyledi.
Genel Başkan Yardımcısı Adem, uygulanan tarım politikaları nedeniyle Karadeniz bölgesinde çay ve fındık üreticisinin üretimi bırakmaya başladığını belirterek, “Rize’den Cumhurbaşkanına seslendik. Düzgün bir fiyat verin. Çay üreticisi üretimden kaçıyor. Yakında fındık üreticisi de bırakacak. Dünya’da 2 milyar doların üzerinde bir ihracat yapıldığı ve tarım ürünleri içerisinde Türkiye’de yüzde 13’lük paya sahip fındık üreticisi fındıktan kaçacak. Yakında otobüslerin üzerinden atmaya çay bulamayacaksınız. Şimdi de fındık bulamayacaksınız. Fındık üreticisini de kaçırırsanız Karadeniz’in tarım ürünleri ne olacak. Yeni bir çeşit mi bulacaksınız” dedi.
Genel Başkan Yardımcısı Adem konuşmasına şöyle devam etti:

FİSKOBİRLİK’İN İÇİ BOŞALTILDI

“Fındıkta katma değer yaratacak, bu ürüne gerektiği değeri verecek bir birlik vardı. Neydi bu, FİSKOBİRLİK. Sevgili Giresunlular ne oldu bu FİSKOBİRLİK’e. Neden içi boşaltıldı. Normalde Türkiye’nin en iyi ve en güzel ürünlerini yapabilecek ve ürettiği ürünü ihraç edebilecek bir konumda olması gereken FİSKOBİRLİK bugün yerle yeksan. Hani TMO çiftçinin kara gün dostu idi. Maalesef TMO, çiftçinin kara gün dostu olmayı bırakmış, çiftçi düşmanı gibi işlemler yapmaya başlamış.”

GİRESUN KALİTE 180 LİRA OLMALI

“Çiftçiye hak ettiği değeri verin. 160 liranın altında fiyat kabul edilemez. Ama şunu biliyorum ki, dünyanın en iyi fındığı Giresun’un tombul fındığıdır. 180 liranın altında bir fiyat olmamalıdır. Bu fiyatın böyle açıklanması lazım. 2 hafta sonra üretici bahçeye girecek. Fiyatı neden açıklamıyorsunuz. Buğdayda yaptığınız hatayı fındıkta yapmayın. Maalesef el birliğiyle hayvancılığı öldürdünüz, tarımı öldürdünüz, çiftçimizi öldürdünüz. İthal ürünlerle yaşayalım o zaman. Hani kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriydik.”

ÇİFTÇİLER MESLEĞİ BIRAKIYOR

“Bugün çiftçilerin yaş ortalaması 55 olmuş. Genç çiftçimiz kalmamış. Gençler tarlasını bırakıp asgari ücret peşinde koşuyor. Adamın tüm malzemesi var ama bırakıyor. Çiftçimiz bu duruma mı gelmeliydi. Çiftçilik mesleği Türkiye’de en değerli mesleklerden biri olmalı.”