"TABAN FİYAT HASATTAN ÖNCE AÇIKLANSIN"

Başkan Nurittin Karan yaptığı açıklamada, Giresun’da 2024 yılı tahmini fındık rekoltesinin 1-11 Temmuz tarihleri arasında yapılacak olan çotanak sayımı ile belirleneceğini kaydetti.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından oluşturulan rekolte tespit komisyonunun 1 Temmuz Pazartesi günü Eynesil ilçesinden çotanak sayımına başlayacağını aktaran Karan, belirlenecek olan Türkiye ve Giresun rekoltesinin fındıkta yeni sezona ışık tutacağına dikkat çekti.
Karan, fındıkta her yıl yaşanan rekolte ve fiyat spekülasyonlarına karşı rekolte ve taban fiyatın hasattan önce açıklanması gerektiğine vurgu yaparak, “Üreticimiz bahçeye girmeden önce açıklanacak rekolte ve taban fiyat sadece üreticinin değil, tüm paydaşların yararına olacaktır. Hem üretici hem de alıcı önünü görecek, ona göre kendine bir yol haritası çizecektir” dedi.
Geçtiğimiz yıllarda hasat sonrası açıklanan rekolte ve taban fiyatın üreticinin zararına neden olduğuna dikkat çeken Karan şunları kaydetti;
“Fındıkta serbest piyasanın rekolte ve devlet tarafından açıklanan taban fiyata göre belirlendiği artık aşikardır.Taban fiyatı ve rekolteyi ürün pazara inmeye başladıktan sonra açıklamak, üreticiyi tekel ve işbirlikçilerinin insafına bırakmak demektir. Bu nedenle rekolte belirlenir belirlenmez Tarım ve Orman Bakanlığı tahmini fındık rekoltesini, devlet adına müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi ise taban fiyat ve alım politikasını açıklamalıdır. Fındık üreticileri adına devletimize çağrımız; hasat öncesi üreticinin yüzünü güldürecek bir taban açıklansın ki, fındık bahçeleri şenlensin.”