Milletvekili Gezmiş "İşimiz gücümüz fındık" dedi!

CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş yaptığı açıklamada, fındık üreticisinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gezmiş, “Üreticiye verilen 10 yıldır değişmeyen 170 liralık alan bazlı destek arttırılmalı. Bu sürede 10 yıl içinde gübre, ilaç, budama gibi maliyetler büyük oranda arttı. Gelinen nokta itibarıyla üreticiye verilen desteğin enflasyon ve maliyet oranlarına göre güncellenmesi kaçınılmazdır.” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) fındık alımlarında yaşanan sorunlara da dikkat çeken Gezmiş, “TMO’nun fındık alımlarında yarattığı sorunlar artık bir son bulmalı. Üretici günlerce fındığını satmak için kuyruklarda çile çekmemeli. İlçelerde TMO alım noktaları oluşturulmalıdır. Fındık fiyatı geciktirilmeden, sezon başlamadan Temmuz ayının sonunu bulmadan açıklanmalıdır. Buna bağlı olarak fındık üreticisinin yevmiyesi ayarlanmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Dünya fındık üretiminin yüzde 70’inin Türkiye’den karşılandığını hatırlatan Gezmiş, fındık ihracatında yeterli kazancın alınamadığını savundu. Gezmiş, “Fındık üretiminde lokomotif konumda olan ülkemiz, fındığı dış pazarda daha etkili bir hale getirme konusunda eksik kaldı. Dünyada fındığın yüzde 70’ini biz üretiyoruz ve 8 milyon yurttaşımız bu işten ekmek yiyor. Ancak parayı uluslararası şirketler kazanıyor.” dedi.