Eğitim Sen'den Öğretmenlik Meslek Kanunu’na sert tepki!

Eğitim Sen Giresun Şube Başkanı Bıçak, "Dün Kızılay’da, TBMM’nin yakınında öğretmenlere, sendika ve konfederasyonumuzun yöneticilerine hiçbir yapıya kurulmayan barikatlar kuruldu, yasaklamalar getirildi. Defalarca TBMM Meclis parkına kadar yürüyüp parkta açıklama yaparak oturma eylemi yapılacağı, eylemin tamamen barışçıl ve demokratik olduğunu ifade etmemize rağmen iktidar, binlerce güvenlik gücünü karşımıza dikerek yasaklamada ısrar etmiştir" diyerek yaşanan olaylara tepki gösterdi.

Eğitim Sen üyelerinin anayasal haklarını kullanmak ve Öğretmenlik Meslek Kanunu yasa tasarısına karşı tepkilerini dile getirmek amacıyla Ankara’da barışçıl bir eylem gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Bıçak, "EĞİTİM SEN ve bağlı sendikalarımızın yönetici ve üyeleri, konfederasyonumuz Yürütme Kurulu üyeleri dün akşam Ankara’da güvenlik güçlerinin gazlı, coplu, tekme tokatlı saldırısına uğradı. Bu süreçte sendika MYK üyelerimiz, yöneticilerimiz olmak üzere 11 arkadaşımız darp edilip gözaltına alındı" dedi.

Bıçak, bu durumun anayasanın temel hak ve özgürlüklerinin polis zoru ve şiddetiyle ortadan kaldırılması anlamına geldiğini belirterek, "9 Temmuz’da Ankara Kızılay’da iktidarın eğitim ve bilim emekçilerine, sendikamız EĞİTİM SEN yönetici ve üyelerine yapılan saldırıyı ve demokratik haklarımızı kullanmamızı engellenmesini şiddetle kınıyoruz. Saldırıyı gerçekleştiren, haklarımızı kullanmamızı engelleyenler ve sendikal ayrımcılık suçunu işleyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı ifade etmek istiyoruz" diye ekledi.

Eğitim Sen’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’na neden karşı çıktığını detaylandıran Bıçak, kanun teklifinin öğretmenlik mesleğini değersizleştirdiğini ve öğretmenlerin iş güvencesini ciddi anlamda tehdit ettiğini belirtti. Ayrıca, teklifin eğitim fakültelerinden mezun olmayı ayrıntıya indirgediğini ve kurulacak Eğitim Akademileri üzerinden yeni kadrolar yetiştirmeyi hedeflediğini söyledi.

Bıçak, "Kanun teklifi öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmemekte, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırmaktadır. Eğitim emekçilerinin özlük haklarını zayıflatmakta, ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirmektedir" dedi. Ayrıca, özel okul ve kurslarda öğretmenlik yapanların haklarına yönelik düzenlemeler içermediğini ve disiplin cezalarının detaylı olarak düzenlenmesinin öğretmenlerin iş güvencesine yönelik açık bir tehdit olduğunu vurguladı.

Hükümete çağrıda bulunan Bıçak, "ÖMK’yı derhal geri çekin! Gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsanız, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi' metnini esas alın" dedi. Bu tavsiyenin öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik en önemli ve kapsamlı adım olduğunu belirten Bıçak, bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir Meslek Kanununu kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Bıçak, sendikal hakların engellenmesini ve arkadaşlarına yönelik şiddeti kınayarak, tüm emek ve demokrasi güçlerini yasa tasarısı görüşmeleri boyunca devam edecek eylem ve etkinliklere destek vermeye ve dayanışmaya davet etti.Yeni Giresun Gazetesi