Fındığa 180 Lira Fiyat İstendi

Emek Partisi tarafından yapılan açıklamada bir kilogram fındığın maliyetinin 123 lira 73 kuruş olduğu belirtilerek “ Enflasyon hesabıyla bir kilogram fındık 180 lira olmalıdır” denildi

EMEP Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, 1 kg. fındığın maliyetinin 123.73 TL olduğunu belirterek taban fiyatı enflasyon hesabı dışında 160,93 TL, enflasyon hesabıyla da 180 TL olmalıdır, dedi.

Giresun Atatürk Meydanı’nda yapılan açıklamada Temuz maaş artışlarının yetersizliğine de değinen Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, “Bugün buraya fındığın maliyet hesabını ve buna göre taban fiyatın ne kadar olmasını istediğimizi açıklamaya geldik ancak elektriğe yapılan yüzde 38 zammı ve asgari ücretin artırılmamasını, 4,5 milyon emekilinin 6 ay daha 10 bin TL’ye mahkum edilmesini, diğer emeklilere ve kamu emekçilerine verilen sadaka biçimindeki artışları protesto etmeden ana konu açıklamamıza geçmek doğru olmaz.

İktidarın niyeti belli, yoksulları açlığa, açları ölüme mahküm etmek. Kabul etmiyoruz. Fındık üreticileri olarak bu gerçeği görerek emeğimize, ürünümüze sahip çıkmak zorunda olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Sermayeden yana iktidardan işçi, emekçi, emekili ve üretici köylü yararına bir adım bekleyemeyiz.

Emeğimizin, ürününümüzün hakkını almak için  sesimizi yükseltmek zorundayız. Yaşadığımız enflasyonun nedeni işçi ve emekçilerin ücretleri değil; elektriğe, doğalgaza, akaryakıta vb yapılan zamlar ve sermayenin aşırı kar hısrsıdır. Bu nedenle buradan bir kez daha yineliyoruz: Vergide adalet, servet vergisi alınarak sağlanır. Dolaylı vergiler işçi ve emekçileri mağdur etmektedir. Emek Partisi olarak iktidarın yoksulu açlığa, açları ölüme mahküm eden politikalarını ret ediyoruz, demokratik halkı bir vergi sistemi ve yaşanabilir bir ücret mücadelemiz sürecek.” dedi.

Fındık fiyatı bilerek aşağı çekiliyor

Fındık sezonu yaklaşırken sistemli olarak fındık alım fiyatının düşürüldüğüne dikkat çeken Keskin, “Fındık hasadı yaklaşırken fiyatlar bilinçli ve sistemli bir şekilde aşağı çekilmektedir. 110-115 TL’ye kadar düşürüldü. TMO'nun 130 TL’ye fındık satış fiyatı açıklaması yeni sezon fındık fiyatının 120-130 TL arasında açıklama hazırlığı yapıldığını göstermektedirler. Bu durum kabul edilemez. Buradan bir kez daha vurguluyoruz: fındığın maliyetini üretmek üzere emek veren, ter döken, girdi maliyetlerini karşılayan fındık üreticisi belirlemelidir.

Fiyat belirlerken işçi ücreti tartışmalara neden oluyor. Ailesiyle birlikte bir yıl boyunca emek veren üretici köylünün emeğini maliyete dahil edilmek istenmiyor. Kadını, erkeği, eli iş tutabilen her aile ferdinin emeğinin değersizleştirilmesi kabul edilemez” dedi.