Görele'de Merhum Katip Şadi’nin Heykeli Yapıldı!...

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Sanatçı Ünvanı sahibi, kültürel miras taşıyıcılarının en önde gelen ismi olan ve 12 Eylül 2020 tarihinde vefat eden Görele ilçesinin Derekuşçulu Köyü'nde doğmuş kemençe ustası ve sanatçısı, yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir'in talebesi Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerinden biri olan 2019 yılında Giresun Esnaf Odaları Birliği (GESOB) tarafından Giresun’daki STK’ların desteğiyle “Kemençenin Ahi Sanatçısı ve Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktoralık unvanı verilen kemençeyi konuşturan adam efsanevi büyük kemençe üstadı Katip Şadi’nin Karadeniz  kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerinden biri olan Merhum Katip Şadi’nin heykeli Görele Kemençe müzesinde sergilenecek.

 Katip Şadi Kimdir?

1938 yılında Görele’nin Derekuşçulu köyünde doğdu. Kemençeye 10 yaşında başladı. Ustası Durkaya’dır. İlk plağını 1962 yılında çıkaran Katip Şadi, 1960 ve 70’li yıllarda çok sayıda plağa imzasını atmıştır. Türkülerinden bir kısmı da TRT repertuarına girmiştir. TRT Müzik kanalında, tüm Türkiye’den sadece 10 yöresel sanatçının yaşam öyküsünün ele alındığı “Yöresel Müziğin Ustaları” adlı bir saatlik (2 Mart 2010) ve yapımcılığını THM Sanatçısı Yücel Öner’in yaptığı “Derleyen” adlı 30 dakikalık programlarda (14 Eylül 2019) üstat katip Şadi, yaşam öyküsüyle ekranlara getirilmiş, türkülerinden örnekler sunmuştur. (Kaynak: Giresun Işık Gazete) Kâtip Şadi (doğum 24 Ağustos 1932, öl. 12 Eylül 2020), Görele ilçesinin Derekuşçulu köyünde doğmuş kemençe ustası ve sanatçısıydı. Yine Göreleli kemençe üstadı Kemal İpşir‘in talebesidir. Karadeniz kemençesinin Durkaya ekolündeki isimlerden biridir. Çok sayıda kaset, CD ve plağı bulunmaktadır. En son “Her zaman gelmezsin” ve “Almanya’dan geliyor” isimli albümlerini piyasaya sürmüştür. Yaklaşık 600 eseri vardır. Giresun Üniversitesi tarafından fahri doktoralık unvanı verilmiştir. Albümleri Çıksam Issız Dağlara (2008), Ula Ula Niyazi (2007), Almanya’dan Geliyor (2005), Her Zaman Gelmezsin (2003), Saravu Çiçek Açtı (2002), Nostalji 1 (2001), Ellerin Dilindesin (1992), İlişmeyin Ayşeme, Sis Dağı Üstüne, Gözlerimde Tüter Oldu, Gizli Sevda, Değirmen Döne Döne, Belimdeki Tabanca.

Bizde goreleden haber-medya ailesi olarak kültürel miras taşıyıcılarının en önde gelen ismi kemençeyi konuşturan adam efsanevi büyük kemençe üstadı merhum Katip Şadi’yi bir kez daha rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet olsun goreleden haber-medya