" FINDIK ÜRETİCİSİNİN HAKKINI VERİN"

Aslen Espiyeli olan Milletvekili Akburak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada şunları kaydetti;
“Her yıl hasat dönemi öncesinde açıklanan taban fiyatlar, maalesef, üreticilerimizin maliyetlerini karşılamaktan uzak kalmakta, emeklerinin karşılığını almalarına engel olmaktadır. Fındık taban fiyatının belirlenmesinde üretim maliyetleri, dünya piyasalarındaki fiyat dalgalanmaları, üreticilerin yaşam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.
Kısaca, fındıkta son altı yılda neler olmuş size anlatmak ve göstermek istiyorum, Toprak Mahsulleri Ofisinin son altı yıllık dolar bazında fındık alım fiyatından bahsetmek istiyorum. Diyeceksiniz ki: "Niye dolar?" Çünkü fındık ticaretinin yüzde 90'ı dolar üzerinden yapılıyor. TMO'nun 2018 müdahale alım fiyatı 2,93 dolar; 2019'da 3,34 dolar; 2020'de 3,73 dolar; 2021'de 3,5 dolar; 2022'de 3,01 dolar; 2023'te 2,80 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Son altı yılın ortalaması ise 3,22 dolar. 2024 için 3,5 dolar verileceğini var sayarsak 33 liradan 115 TL yapıyor ancak bu fiyat üreticinin beklentisini karşılayacak bir rakam asla olamaz. 5 dolarlık fiyat normalde, şu anda, aslında üreticinin işini görecek, hak ettiği değeri alacak fiyat olarak görünüyor. Üreticinin geçen yıl aldığı 82,5 TL'lik müdahale alım fiyatı yüzde 100 artırılırsa 165 TL yapıyor. Fındık üreticisinin girdi maliyetleri, gübre, mazot, ilaç geçen yıldan bu yana yüzde 100 artmış. Dolayısıyla Genel Başkanımızın grup toplantısında açıkladığı rakam olan 170 TL bu seneki fındık alım fiyatı olmalıdır. Fındık, Giresun başta olmak üzere, Ordu Trabzon, Samsun, Düzce, Sakarya'da ve birçok ilde sayıları 500 bini bulan çiftçiler tarafından üretilmektedir. İnsanlar fındığa güveniyor, sadece güvenmekle kalmıyor; çocuğunu evlendiriyor, iş kuruyor, geçimini sağlıyor. Sadece üreticiler mi güveniyor fındığa? Esnaf da onlara güveniyor. Bugün, benim memleketim Giresun Espiye'de Gazi Mustafa Kemal Caddesi'ndeki esnafa gidin; beyaz eşya dükkânı, gelinlikçi, hepsi muhakkak ve muhakkak üreticiye veresiye mal veriyor, ellerinde koçan koçan senetler.
Dolayısıyla, fındık üreticilerin emeğiyle kimse oynamasın. Fındık üreticilerimiz hak ettikleri değeri görmek istiyor ama siz Ferrero gibi kartellere üreticimizi yem ettiğiniz sürece üreticimiz fındık dalı gibi kırılıyor, budanıyor ve hakkını alamıyor. Gerekli adımı atın, bu adaletsiz fiyat politikasına "Dur!" deyin.”