“Canımız Çıkmadan Sesimizi Duyun”

Kara, “Ülkemizde yaşanan ekonomik krizler halkı canından bıktırdı. Enflasyonda ki durdurulamayan artışlar emekli ve çalışanlar kadar esnaf ve sanatkarları da tahminlerin çok çok üzerinde etkilediğini ülkeyi yönetenlerin artık bilmesi gerekmektedir.

Esnaf bu gün tezgahında sattığını yarın aynı fiyattan alıp yerine koyamıyor. Belli çevrelerde ise fiyat artışlarının nedenini esnafmış gibi esnafa tepki koymaya çalışmakta ve esnafımız çok haksız bir şekilde hedef gösterilmektedir” dedi.

GESOB Başkanı Ali Kara yaptığı yazılı basın açıklamasında şöyle konuştu ”Bu durumda maliyeti artan esnaf artan maliyeti fiyata yansıtsa müşterisi azalıyor yansıtmasa zarar ediyor böyle bir ortamda yeni vergi artışları vergi gelirlerini değil esnafın borcunu artırır. Bu durum kendi imkanları ile devlete yük olmadan geçimini temin etmeye çalışan ve ülkeye katma değer üreten esnafı yani orta direği aradan çıkarır.

Esnaf ve Sanatkarlarımız enflasyonla mücadelenin kilit noktasıdır. Bugün kendi işini yapamayan ehliyetsiz kişiler inşaat sektöründe cirit atıyor ve piyasaları çok olumsuz etkiliyor. Bir kesimi ise tüm yatırımlarını gıda sektörüne biriktirerek öyle bir rant oluşturmuş ki fiyatları kontrol etmek artık mümkün değil. Ülkede haksız rekabetin çok ciddi boyutlara ulaşması  sonucu esnafı tezgahtar, çiftçiyi tarlada işçi yapmıştır. Vatandaş bu başı bozukluktan ve fahiş fiyat artışlarından illallah etti. Hükümet yetkililerine sesimiz çıktığı kadar seslenmek istiyoruz. Canımız çıkmadan sesimizi duyun esnafı ve vatandaşı da artık bu çileden kurtarın, devamlı ardı arkası kesilmeyen zamlar yaparak enflasyonun önlenmeyeceğini artık görün. Alın terine saygı duyarak milleti vergilerle boğmayın .Bu konuda sonuç alıcı tedbirleri tez elden alın ve Türk Halkını bu ekonomik çıkmazdan kurtarın.

Yaşadığımız bu olumsuzluklar sonucu sanayide ara eleman ve çırak, marangoz, demirci, usta betoncu bulamaz hale gelindi. Yeni nesil yeterli kazanca ulaşamadığı için babadan kalan zanaata sahip çıkamıyor. Çünkü yıllarını verdiği dükkanın yanı başına bir market açılıyor ve marketler her yere mantar gibi yayılıyor. Sonuçta esnafın kapısına kilit vurduruyor ve tüm fiyatlar büyük sermaye tekellerinin eline geçiyor. Bunlar hem toptancı, hem servisçi, ithalatçı ve imalatçı oldular ve sonuçta piyasalar kontrol edilemez hale geldi.

Tüm dünya küçük işletmeleri ayakta tutmaya çalışırken ülkemizde ne yazık ki büyüyünce küçüğü  döv gibi bir zihniyet peydah oldu. Oysa küçük esnafımız enflasyonla ve hayat pahalılığı ile mücadelenin olmazsa olmaz ayağıdır. Her şeyi bol olan bir ülkede bugün fiyatları düşürememenin sıkıntısı vardır. Bu olumsuz süreç detaylı gözden geçirilerek halkı rahatlatacak bir formül mutlaka hayata geçirilmelidir”